Прокуратурата се е самосезирала и във връзка с думите на проф. Стив Ханке за куфарчето и документите, доказващи корупция по високите етажи на властта от времето на правителството на Иван Костов. Това съобщават от прокуратурата.

В предаването "120 минути" по БиТиВи преди две седмици се излъчи разговор със Стив Ханке, в което той посочва, че е предоставил куфарче с доказателства на президента Петър Стоянов. Ханке показа и куфарчето. Според прокуратурата "интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление."

От прокуратурата посочват, че в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто. Те ще се преценяват за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто на проф. Стив Ханке лица, т.е. президента 1997 - 2002 г. Петър Стоянов и бившия премиер Иван Костов.

Иван Костов срещу грубата фалшификация на фактите за приватизацията

Иван Костов срещу грубата фалшификация на фактите за приватизацията

По повод на интервюто с професор Стив Ханке

Фигурата на Стив Ханке отново стана актуална у нас покрай дискусиите за влизането на България в Еврозоната. Американският икономист предупреди за гръцки сценарии в България след приемането на еврото. От друга страна обаче името на Ханке е актуално и в контекста на мащабната проверка на прокуратурата на сделките на приватизацията - проверка прокламирана от главния прокурор Иван Гешев като окончателно приключване на прехода

От пресцентъра на прокуратурата цитират и точните думи на проф. Ханке: "Да Ви потопя в атмосферата - седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че "Трябва да се справим с корупцията", а той отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?" Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - "професор Ханке те е хванал в крачка".

Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото

Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото

Съдебната ви система е корумпирана