Одитният доклад на KPMG за дейността на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" вече е в прокуратурата.

По-рано днес вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева настоя финансовият министър Пламен Орешарски да го изпрати там.

Заради доклада вече са спрени 10 проекта за ремонт на пътища на стойност 88 милиона евро. Получател на парите по програма ФАР е трябвало до бъде Фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Междувременно стана ясно, че службата на комисар Данута Хюбнер е получила независимия одит на Кей Пи Ем Джи и план за действие от България във връзка със замразените европейски средства за Фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Това съобщи самата Хюбнер на пресконференция с в Европейската комисия. Тя представи поредния, пети, доклад за напредъка в изпълнението на кохезионната политика на Европейския съюз, предаде БНР.

Комисар Хюбнер добави, че одитът на Кей Пи Ем Джи и планът за действие сега се проучват. След това ще има нов одит по изпълнението на плана за действие.

Ако Европейската комисия е доволна от резултатите, усвояването на европейски средства по линия на програмата ИСПА за пътно строителство у нас ще бъде възстановена.

Тя не се ангажира със срок кога се очаква това да се случи.

Запитана за предстоящия доклад на Европейската комисия за България в изпълнение на механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието, комисар Хюбнер изтъкна, че не иска в този момент да коментира документа, който "ще бъде представен на колегията на комисарите на 23 юли".

Не искам да изпреварвам съдържанието на доклада, който сега се подготвя. Но всяка информация в него, сочеща както добри, така и лоши неща около прилагането на европейските политики в България, ще бъде взета под внимание.