"Кметът на Септември Марин Рачев е привлечен като обвиняем и има определена мярка парична гаранция в размер на 250 000 лв. Към наказателна отговорност е привлечено и второ лице, също служител на община Септември. Привлечен е за документни престъпления, определена му е мярка парична гаранция в размер на 10 000 лв."
Това заяви на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Освободиха от ареста кмета на община Септември

Освободиха от ареста кмета на община Септември

Освобождаването му е срещу голяма парична гаранция

В отговор на информацията, че в общината са нахлули много полицаи, Гешев уточни, че никога не се е работило с толкова малко полиция. Това е умишлено. Имало е служители на новата антикорупционна структура, на специализираната прокуратура, бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

Полицаи претърсват община Септември

Полицаи претърсват община Септември

Има обиски и в частни домове

"В нощното шкафче на кмета се намериха справки от ДАНС, които според мен няма обяснение защо се намират там или поне не законово обяснение, които касаят местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници. В тях се съдържа информация за проведени действия на държавните правоохранителни структури - в случая ДАНС, по направление купуване на гласове. Така, че явно с чисто научна цел, бъдещият кмет на Септември се е интересувал, възможно е да пише дисертация, не съм запознат. Явно е събирал информация за да повиши общата си култура", заяви още Гешев.

Той съобщи, че е намерен поредния тефтер, в който има бележки за разценки за всяка фирма, която ще се проверява и за която се смята, че има индикация, че е свързана с родословното дърво на кмета на Септември. Там са описани фирмите, суми на обществени поръчки, печалби, които ще се изясняват.

Кметът на Септември го чакат две обвинения

Кметът на Септември го чакат две обвинения

Арнаудова: Има списък с кметове, които се разследват за злоупотреби

Гешев съобщи, че във втората братовчедка на кмета Рачев са намерени опорни точки- при какъв въпрос, какъв отговор да се даде. Въпросната братовчедка е свързана с въпросните фирмите.

Шефът на специализираната прокуратура заяви, че има данни за ОПГ, но това ще преценят наблюдаващите прокурори.

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит
Обновена

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит

Кметът Марин Рачев е взет от дома си в 6 часа сутринта и закаран в общината

Относно обвиняемото длъжностни лице, Гешев уточни, че е свързано с контрола върху строително-монтажни работи (СМР), който е трябвало да осъществява.