Спецпрокуратурата ще повдигне две обвинения срещу кмета на Септември Марин Рачев. Едното е за умишлена безстопанственост. Другото - за сключване на неизгодна сделка. Това съобщи БНР.

Протестиращи в Септември си искат "мотора" на общината - кмета Рачев

Протестиращи в Септември си искат "мотора" на общината - кмета Рачев

Стотина души излязоха в подкрепа на арестувания кмет Марин Рачев

Пред Нова телевизия говорителят на главна прокуратура Румяна Аранудова обясни, че има списък на кметове, срещу които се събират сигнали за нарушения. "Да кажем, че има списък за досъдебно производство срещу различни кметове. Те са на различна фаза, в момента когато съберем доказателства, ще се повдигне обвинение. "Да съберем доказателства, които ангажират наказателната отговорност на лицата", каза Арнаудова.

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Скоро ще се видим в друг град, закани се Арнаудова

Припомняме в четвъртък кметът на община Септември бе показно арестуван. Рачев е изведен от дома си в 6 часа сутринта, закаран до общината, където са обискирани кабинети и след това с патрулка бе заведен "на разпит".

"Кметовете се разследват от Спецпрокуратурата. В цялата страна постъпват сигнали за злоупотреби на кметове", каза Арнаудова.

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит
Обновена

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит

Кметът Марин Рачев е взет от дома си в 6 часа сутринта и закаран в общината

Запитана дали има политически чадър над някои кметове, който по-късно се затваря, Арнаудова отговори, че прокуратурата установява от коя партия е избран кметът в един последващ етап. "Най-напред установяваме има ли престъпление, какво е и кой е извършителят. Няма правно, нито каквото и да е значение", каза Аранудова.

Кметът на Симитли пребил служител във футболен клуб

Кметът на Симитли пребил служител във футболен клуб

Според кмета това е лъжа, по това време бил в София

За кмета на община Септември (Марин Рачев) Арнаудова обясни, че най-малко 7 сделки на сключени между общината и определена фирма. Тази фирма е на негова втора братовчедка. Договорите са за осветление, асфалтиране - кметът договаря сам със себе си, обясни обвиненията на прокуратурата, че са договорени 14 обществени поръчки.
Фирмите се управляват от лица, ръководени от кмета - от негови роднини, бивши съдружници. Вчера Спецпрокуратурата откри офис, където бяха на едно и също място всички документи - доказателства, че се касае сам със себе си, че се източват от общината, стана ясно от думите на Арнаудова.

Полицаи претърсват община Септември

Полицаи претърсват община Септември

Има обиски и в частни домове

В един и същи офис се намират документите на 14-те фирми, там са фирмени печати, електронни подписи. Цялата документация разследващите не успяха да вземат. Взели сме компютрите. Електронните подписи са иззети. От НАП подготвят 14 данъчни ревизии. Зад тях стои кметът. Организирана престъпна дейност за данъчни престъпления, обясни Арнаудова.

Предстои съдебно-счетоводна експертиза да установи щетата. Нашето разследване започна, че 13 млн. са разсрочени чрез тези фирми. Над 200 хил. към момента са щетите, допълни Арнаудова.