Няколко стотин души от Септември и околните общини протестираха тази сутрин пред сградата на община Септември в подкрепа на кмета Марин Рачев, който бе показно арестуван в четвъртък, показа Нова телевизия.

Хората скандират: "Долу ръцете от нашия кмет". Носят различни плакати, единият прилича на предизборен - портрет на кмета в близък план и надпис в негова подкрепа.

Кметът на Септември го чакат две обвинения

Кметът на Септември го чакат две обвинения

Арнаудова: Има списък с кметове, които се разследват за злоупотреби

"Той е моторът на общината. Ако бъде отстранен, това ще спре дейността на общината. Акцията бе ненормално показна. Сякаш имаше терористи - 100 човека полицаи, направиха си пиар акция", разказа друг мъж, който подкрепя Рачев.

В началото на протеста присъстваха и от неправителствената организация "Да спасим Община Септември", която преди 6 месеца поиска ревизия на дейността на Рачев. Сигнали срещу кмета постъпват от средата на миналата година", обясни адвокат Николай Баташки от НПО-то. По думите му тогава протестират над 200- 300 души. "Този човек е заключен от прокуратурата, не от нас. Ние сме против модела Рачев", каза Баташки.

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит
Обновена

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит

Кметът Марин Рачев е взет от дома си в 6 часа сутринта и закаран в общината

Марин Рачев е кмет първи мандат. В негова подкрепа на протеста бе и председателят на общинския съвет в Септември Кирил Тодорин, който пое поста от уволнения Лазар Влайков. "Да оставим правоохранителните органи да си свършат работата. Вярвам в българската прокуратура, в българския съд", каза Тодорин. Тук сме и като граждани - искаме да изразим гражданска позиция.

В подкрепа на кмета Рачев са дошли хора от близки общини. Един от жителите обясни, че хората в покрайнините нямаха налягане на водата, но след като кметът се заел с проблема, той вече е решен.

Полицаи претърсват община Септември

Полицаи претърсват община Септември

Има обиски и в частни домове

"Във Варвара - направи ни стадион, поща, удължи гробищата. Той е помагал на всички села", разказа мъж, който се представи за кмет 2 мандата на Варвара.

Кметът на Карабунар също бе сред хората, които подкрепят кмета на Септември. Дойдох да изкажа гражданска подкрепа. Лично Марин Рачев е изказвал опасения, че ще бъдат скалъпени такива обвинения срещу него.

"Преплитат се и двата нюанса - политически и икономически. Остави някои хора гладни, които с години бяха на общинска хранилка. Неговата братовчедка да емигрира ли", запита мъж, който подкрепя кмета Рачев, в отговор на въпрос, че кметът е обвинен за това, че фирма на негова братовчедка е спечелила общински търг.

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Скоро ще се видим в друг град, закани се Арнаудова

Мнозина определиха арестувания кмет на Септември Марин Рачев като работещ кмет, който направил улици и осветление за общината.