Още трима от митничарите, задържани при спецакция на ГКПП-Калотина преди 3 месеца, са на път да излязат от килиите.

Йордан Василев, Ивайло Иванов и още един техен колега са пуснати под домашен арест миналата седмица, а тази апелативният спецсъд трябва да реши дали да потвърди решението, съобщи "24 часа".

По-рано - на 23 април тази година, под домашен арест бяха пуснати други трима от разследваните - Радостин Койчев, Росен Златанов и Стоян Стоянов.

Обвинените по случая към момента са общо 20, сред тях освен инспектори и началници на митнически смени, има и граничари.

Оставиха в ареста 7 от митничарите, обвинени за подкупи на "Калотина"

Оставиха в ареста 7 от митничарите, обвинени за подкупи на "Калотина"

Показания са давали и митничари, които не са били сред задържаните

Делото се води за участие в група за подкупи, действала от март 2019 г. до 6 февруари тази година в София, Драгоман, Калотина и Капитан Андреево.

Според разследващите обвиненията се опират на специални разузнавателни средства и на разпити на свидетели - на шофьори, които обяснявали, че са им искани пари и на бивши колеги на задържаните или на полицейски служители, които осветявали схемата по различен начин.

Според прокуратурата за една смяна на Калотина се изкарвали между 800 и 1200 евро в зависимост от колите и товара.

До делото се стигна след акция на дирекция "вътрешна сигурност" към МВР и специализираната прокуратура на 6 февруари т.г.

Бившият шеф на митницата в "Калотина" остава в ареста

Бившият шеф на митницата в "Калотина" остава в ареста

По делото има таен свидетел

Припомняме, че на 6 февруари цяла смяна митничари бяха арестувани на "Калотина".

Малко по-късно се оказа, че и шефът на граничния пункт е сред задържаните. Главният прокурор Иван Гешев заяви тогава, че става въпрос за корупция.

По-късно на брифинг стана ясно, че задържаните митничари са искали такса "почерпка" при влизане в пределите на страната.