Българският пациент доплаща 66 % за лекарствата си по здравна каса, защото са предимно оригинални медикаменти. Това съобщиха на дискусия за генеричните лекарства от Българската генерична асоциация, предаде БНР. В Европа от използването на такива лекарства се спестяват годишно 35 милиарда евро.

Според председателя на българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев в България няма прогенерична лекарствена политика.

Здравната каса у нас поема да заплаща 75 % оригинални лекарства от позитивната листа и едва 25% генерични лекарства, чиято цена е в пъти по ниска, а генеричното лекарство е еднакво по състав и лечебен ефект, каза още Хаджидончев, председател на асоциацията.

Бих искал да тръгна от най масовите заболявания, които са хронични заболявания - сърдечно-съдовите, където в момента рембурсацията е между 25 и 50 %, или пациентът доплаща от 50 до 85 % от стойността на медикамента. На база на генеричен медикамент може да се реимбурсират 100%. Може да се създаде един базов пакет от тези медикаменти, комбинации от различни форми, която да гарантира безплатното лечение на пациента, посочи Хаджидончев.

Според данни на европейската генерична асоциация, използването на генерични лекарства увеличава достъпа на пациента до лечение. Четири милиарда евро годишно се спестяват в онкологията с използването на генерични лекарства.

В много от европейските държави има задължителен процент генерично изписани. 50-65 процента за генерични медикаменти или формиране на генеричната политика, задължително предписване на генерични медикаменти в определен момент, допълни председателят на българската генерична фармацевтична асоциация

Българската генерична фармацевтична  асоциация призова здравните институции у нас да започнат широк обществен дебат за по широко използване на генеричните лекарства. Това ще доведе до увеличаване на спестяванията на здравноосигурителната система у нас, посочват от бранша.