С тежка техника и заграждения Столичната дирекция на МВР (СДВР) ще пази новогодишния концерт на площад "Батенберг". Целта е да не се допусне скоростно навлизане на превозно средство като при събитията в Германия. Това обяви на брифинг шефът на СДВР Младен Маринов. Ще бъдат ситуирани коли на МВР и Жандармерията.

По думите на Маринов всяка година се събират множество хора - над 10 000 души. Затова той призова гражданите да отидат по-рано и да имат търпение при проверките. Ще има 10 филтровъчни пункта, като няма да бъдат допускани нетрезви лица, както и такива, които носят алкохол в стъклени бутилки и пиротехника.

Сред посетителите на концерта ще има и цивилни служители. Ако се наложи да действат, ще се легитимират с картите си.

Засилена ще бъде охраната и по автогарите и жп гарите.

Денонощно се охраняват и местата, където има концентрация на бежанци и полицаите са в комуникация с отговорниците на центровете и шефа на агенцията за бежанците. Правят се ежедневни проверки, като в последните 10 дни са установени все по-малко незаконно пребиваващи чужди граждани, обяви Маринов. Повечето били с документи за временно пребиваване или чакат статут.

От "Криминална полиция" съветват гражданите да не споделят във фейсбук ако възнамеряват да напускат домовете си по време на празниците. Причината е, че по това време винаги е повишен рискът от домови кражби. Също така от полицията апелират хората да не оставят в домовете си големи суми пари и ценни предмети.

Специално внимание от "Криминална полиция" обърнаха на дамите, които трябва да пазят дамските си чанти в моловете. Под постоянно внимание трябва да са и мобилните телефони, чантите и палтата, когато сме в питейни заведения.

Към шофьорите съветът е в моловете и търговските обекти да не оставят незаключени автомобилите си и с работещ двигател.

По празниците има повишен риск и от телефонни измами, като тук уязвимите групи са възрастните хора и децата. При някакво съмнение хората да търсят съдействие от полицията, призоваха на брифинга.

По линия на противопожарната безопасност се провежда превантивна операция за проверка на питейните заведения. За последния месец са проверени над 80 обекта. Съставени са 20 акта и 20 разпореждания с констатирани нарушения. Собствениците трябва да предприемат действие по обезопасяването на обектите.

На всички изходи в София ще има полицейски постове по време на почивните и празнични дени, обяви шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев. Предстоят засилени проверки за алкохол и наркотици на водачите.

От "Охранителна полиция" са провели срещи със собствениците на заведения във връзка с недопускане на непълнолетни. От 1 декември до края на празниците "Охранителна полиция" ежедневно провежда полицейски операции на търговските обекти, където се продава пиротехника. До момента са проверени 93 обекта, като няма констатирана незаконна продажба.