Министерството на финансите опроверга информацията, че е намалило с около 30% цените на медицинските услуги и клиничните пътеки.

Припомняме, новината за орязаните пари дойде от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов след среща със синдикатите.

От ведомството на Симеон Дянков обаче са категорични, че не е взимано решение за намаляване на цени на медицински дейности. Такова действие е извън компетенциите на министъра на финансите, посочват от там.

Прогнозната среднопретеглена реимбурсна цена на клиничните пътеки през 2011 година е 654 лева при 618 лева през 2009 година.

От съобщението на пресцентъра става ясно, че въпросното решение ще бъде обсъдено от Консултативния съвет, в който влизат председателят на Български лекарски съюз, представители на зъболекарския съюз, фармацевтите, пациентските организации, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, както и институциите, имащи отношение към здравеопазването (МЗ, НЗОК, НАП, МТСП).

Съветът е колективен орган, който ще се свика при условията и реда на действащата нормативна уредба и на правилника за работа на съвета още през месец ноември.

Ролята на консултативния съвет е да даде становище по предложените цени, обеми и методики на базата на съвместна дискусия и обсъждане.

Едва след това, на базата на позициите на националните консултанти  и становището на Консултативния съвет, Министерският съвет, а не министърът на финансите, определя с Наредба цените на медицинските дейности, прогнозни обеми, методики на остойностяване и заплащане, подчертават от МФ.

От здравното министерство също заявиха, че към момента нямат информация, че се предвижда намаление с 30% на цените на КП, като според тях няма логика това да се случи при наличие на по-голям проектобюджет на НЗОК за 2011 г.

От МЗ уточниха, че в момента клиничните пътеки се остойностяват от звено в Министерство на финансите.
Резултатите се съгласуват с Консултативен съвет, в който влизат представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на пациентите.