Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу двама полицейски служители, мъж и жена, във връзка с катастрофата на Околовръстния път в София в края на септември, при която загина френски гражданин. Това стана ясно по време на брифинг на Софийска градска прокуратура.

Прокурорът от СГП Христо Кръстев заяви, че на 29.09.2022 г. е образувано досъдебно за неизпълнение на служебните задължения. Разследването е извършено от следовател. Събрани са доказателства за извършени престъпления, поясни той.

На служителя Георги Малински са повдигнати 3 обвинения - за взимане на подкуп в размер на 200 лв., отказ да извърши контрол на водач на МПС и за това, че не е оказал помощ на пострадали лица при ПТП. Прокурор Кръстев поясни, че за следни престъпления се предвиждат наказания съответно пт 3до 15 г. затвор, от 1 до 8 години затвор и пробация, както и парични санкции.

Отстранени са полицаите, видели джигита и катастрофата на Околовръстното

Отстранени са полицаите, видели джигита и катастрофата на Околовръстното

Взети са им служебните карти

По думите му на другия полицейски служител Любка Гечева са повдигнати 2 обвинения - за отказ да извърши контрол на водач на МПС и за това, че не е помогна на 4 пострадали лица при катастрофа.

Кръстев посочи, че са назначени автотехническа и съдебно медицинска експертиза. Издадена е европейска заповед за разследване, която е изпратена до Франция. Искането на прокуратурата е съпругата на починалия да бъде разпитана като пострадало лице, допълни той.

От прокуратурата поясниха, че към момента на двамата обвиняеми е наложена мярка за неотклонение "подписка". Обвиняемите са задължени да не напускат местоживеенето си без разрешение на съответния орган.

Апелативният съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, убил французин на Околовръстното

Апелативният съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, убил французин на Околовръстното

Обвиняемият е шофирал със скорост от 195 км/ч