Посещението на германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер у нас е индикатор, че сме на правилния път. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той посочи, че в рамките на проведената днес работна среща са били обсъдени редица актуални теми, свързани с отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление, моментното състояние по линия на миграцията.

По думите му ситуацията по границата с Турция е спокойна. Стоянов отбеляза, че от началото на годината опитите за нелегално преминаване на границата са малко над 7000. Според него МВР е успяло да изпълни една от основните си цели - да покаже на мигрантите, че не могат да минат през България за Европа.

Скандалите от последните дни той определи като тежка репутационна щета за МВР. ДАНС, прокуратурата, антикорупционната комисия бяха остро критикувани, но с акцията срещу митниците показаха, че могат да стигнат до най-високите етажи на властта, подчерта Калин Стоянов.

Нанси Фезер посочи, че България е изпълнила критериите за Шенген още през 2023 г. Германия подкрепя пълноправното членство на България в Шенгенското пространство, подчерта тя. В Европа може да има отворени граници, само когато външните граници на ЕС са добре защитени. Ролята на Фронтекс е важна, за да бъде спазено върховенството на закона, допълни Фезер.

Двамата вътрешни министри се обединиха около становището, че приемането на Пакта за миграция и убежище е изключително важна стъпка по отношение на защитата на външните граници на съюза. "За всички нас той е абсолютно навременен и необходим, защото реално отваря възможността на солидарната отговорност за всички държави", отбеляза министър Стоянов.

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Има конкретни планове България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г.