Броят на децата у нас е намалял двойно за последните 20 години. В момента децата са 1 милион и 300 хиляди, съобщиха от Българската педиатрична асоциация на брифинг.

Детската смъртност през 1988 г. е била 13 на 1000, през 1997 г. - 17 на 1000, а през 2007 г. 9,2 на 1000. Този процент е много висок за Европа.

Това съобщава zdrave.net, цитирайки зам.-председателя на Българската педиатрична асоциация доц. Владимир Пилософ.

Като особено негативен фактор педиатърът отчете увеличаващия се брой на случаите на късно поставена диагноза. В резултат се е увеличил броят на децата с астма, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Министерството на здравеопазването трябва да създаде програма за детско здравеопазване, в която да е описано колко пари на година са необходими за него.

В Националната здравна стратегия засега липсва документ за медицински стандарти в педиатрията. Според Пилософ, за да се подобри детското здравеопазване, освен точна програма и стандарти, са необходими и по-високи цени на клиничните педиатрични пътеки, а също така създаването на Национална педиатрична болница.


Председателят на Българската педиатрична асоциация доц. Евгений Генев коментира, че след 1989 г. детското здравеопазване в България рязко се е влошило.

По думите му хоспитализацията на деца се е увеличила с 200%, като причината за това е увеличаването на хроничната заболеваемост. От асоциацията отчитат постоянно намаляващия брой на педиатрите, което също допринася за спада в качеството на детското здраве.

Педиатрите са категорични, че държавата трябва да направи нещо, за да подобри детското и майчиното здравеопазване.

Сред техните предложения са децата до 14-годишна възраст да бъдат обслужвани от педиатри, а не от джипита. Освен това детските лекари искат държавата да им заплаща потребителска такса при преглед. Има и идея всички лекарства за деца, изписвани в доболничната помощ, да се заплащат от държавата.