Новата пандемия, която обхвана целия свят, естествено довежда и до нови измами в интернет. Сред тях огромен дял имат сайтове с подвеждаща информация за самия коронавирус - около 95% от всички. За това предупреди експерт по киберсигурност Спас Иванов в предаването "Денят ON AIR". Той разясни и кои са основните рискове в мрежата във време на криза.

"Не са по-различни от което и да е друго време досега. Преобладават фишинг атаките с Ковид-19, както и множество фалшиви карти на разпространение на коронавирус. Те ви призовават да ги инсталирате на телефона и компютъра си, следва изтичане на лични данни, правене на снимки през камерите, определяне на местоположението, крадене на контакти, а в много редки случаи и кражба на банкови сметки", каза той.

Той посочи, че се спекулира, защото хората в момента на изолация биха дали всичко, което им поискаш, за да се чувстват по-защитени.

Да внимаваме с приложенията за коронавирус, съветва киберексперт

Да внимаваме с приложенията за коронавирус, съветва киберексперт

Домейните обаче могат много лесно да бъдат изпращани към фишинг мейли

"Наблюдава се интересна тенденция. Големи технологични компании, между които Apple и Microsoft, направиха проучване и се оказа, че в последния един месец има цели 140 000 нови сайта, които съдържат в името си Ковид-19, вирус или корона", каза още експертът.

Спас Иванов допълни, че едва 5% от тях са с цел информация, а всички останали са направени с цел подвеждане и кражба на данни.

"Хората трябва да проверят източника. Всякакви призиви, идващи по имейла или социалните мрежи, не са официални канали за комуникация на властите", категоричен е той.

Според него, рисково може да се окаже самото дистанционно обучение, към което принудително преминаха учители и ученици през последния месец.

"Искам да кажа на родителите да бъдат изключително внимателни, тъй като платформите, с които се използва дистанционното обучение, много често са инсталирани върху личните домашни компютри. И какво правят киберпрестъпниците? Те използват тези платформи, за да разпространяват съдържание, което децата не трябва да виждат", предупреди Спас Иванов.

8 съвета как да не станем жертва на хакери при дистанционна работа

8 съвета как да не станем жертва на хакери при дистанционна работа

От Държавна агенция "Електронно управление"

Експертът също така призова хората, които имат възможност, да си вземат хубав домашен рутер, който да е произведен в последната една година или 18 месеца най-късно.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност вече предупреди да се внимава с приложенията за коронавирус и даде пример от миналата седмица със спекулации с името на Световната здравна организация и препоръки за личната безопасност на хората.

Заради наложената извънредна ситуация, много хора ще започнат да пазаруват онлайн, дори и да не са го правили никога досега. Това са очакванията на Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". Той подчерта, че създалата се ситуация покрай COVID-19 ще стимулира обаче и интернет измамниците, което може да се превърне в бум, въпреки че според проучвания хората в България пазаруват най-малко онлайн в Европейския съюз.