Предложението на Комисията за финансов надзор здравноосигурителните дружества да се регистрират като застрахователи беше отхвърлено на днешното заседание на Експертния съвет по реформата в здравеопазването към МЗ.

Предвиждаше се това да стане чрез промени в Кодекса за застраховането, съобщи health.bg

„Първо, нещата не бива да се правят на парче. Освен това, настоящата  политика на Министерството на здравеопазването и приетата здравна стратегия не предвиждат подобна стъпка.
Да се определят механизмите на финансиране на здравеопазването чрез промени в Кодекса за застраховането е неправомерно, некомпетентно и неподходящо, особено  при настъпващата икономическа криза, чиито последици не могат да  се предвидят със сигурност." - мотивира се председателят на съвета проф. Цекомир Воденичаров.

Той подчерта, че в Европа като цяло, въпреки съществуващия плурализъм, в основата на здравните системи е осигуряването.

„Така е поради две неща: солидарност и превенция. Застраховането е характерно предимно за САЩ, където се предвиждат промени, за да се засили елементът солидарност. Идеята е към застраховането да прибягват  тези, които искат някакви екстри, допълнителни услуги към основния пакет." - коментира проф.Воденичаров.  

Той подчерта, че въпросът за статута на частните здравни дружества е  свързан с това какъв модел на демонополизация на НЗОК ще бъде избран.

„Личното ми мнение е, че демонополизацията на НЗОК трябва да се извърши при равнопоставеност на субектите, фондовете да бъдат поставени в равни условия с касата. Разбира се, има логика и в това първоначално фондовете да надграждат пакета на касата." - коментира председателят на експертния съвет.

По думите му, подобни решения трябва да се вземат след публична дискусия, с консенсус между Министерството на здравеопазването, НЗОК, парламентарната Комисия по здравеопазването, синдикатите, здравните фондове, пациентските организации.