Софийският градски съд допусна екстрадицията на иранеца с американски паспорт Реза Голам Масуми по искане на САЩ, съобщиха от СГС.

Американската страна е поискала 47-годишният Масуми да бъде предаден, тъй като в САЩ срещу него са повдигнати обвинения за застрахователни измами.

На България са представени обвинителен акт и доказателства, които според СГС са достатъчно основание за подвеждането на Масуми под наказателна отговорност пред съд в Калифорния.

Решението той да бъде предаден на американските власти се основава на Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест, както и на Договора за правна помощ между България и САЩ от 1924 година.

Според представените от американска страна доказателства Масуми е издирван за финансови измами в размер над 3,5 млн. щатски долара като застрахователен агент на седем застрахователни фирми през 2005 и 2006 година в съучастие с друго лице.

Самият Масуми, на когото е наложена мярка за неотклонение "задържане  под стража", заяви пред съда, че не дава съгласието си за незабавна екстрадиция от територията на България в САЩ и поиска чрез защитата си копия от всички договори и документи, чрез които е обвиняем за измами в САЩ.

На съдебното заседание присъстваха представители на посолствата на САЩ и Иран, а също и съпругата, майката и сестрата на Реза Масуми.

Решението на Софийския градски съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в седемдневен срок.