35-годишният марокански гражданин Науфал Захри, който беше задържан да влиза нелегално през границата ни с Турция на 12 февруари и който се издирва за тероризъм и връзки с "Ислямска държава" В Мароко, ще бъде екстрадиран обратно в Мароко. Това реши Окръжният съд в Хасково, предаде БНР.

Мароко иска екстрадиция на задържания у нас терорист

Мароко иска екстрадиция на задържания у нас терорист

Науфал Захри вече е запознат с документите за екстрадиция

На съдебното заседание Захри призна, че е работил за "Ислямска държава". Той работел за терористичната организация срещу заплащане. Парите му трябвали, за да издръжка семейството си. "Нямах друг изход, нямаше откъде да изкарам пари, за да храня семейството си", заяви Захри пред съда.

Издирваният терорист призна още, че се страхува да бъде съден в държавата си. Въпреки това той се съгласи да бъде екстрадиран в Кралство Мароко, където го издирват за терористична дейност. В страната вече са дали гаранции, че срещу Захри ще се води справедлив процес.

"Производството приключва и решението е окончателно и ще бъде предаден на мароканските власти в най кратки срокове. Мисля, че този изход от делото отговаря на интересите на всички страни", коментира прокурорът Николай Кукушев.

Задържаният мароканец набирал доброволци за "Ислямска държава"

Задържаният мароканец набирал доброволци за "Ислямска държава"

Предполагаемият терорист Захри е бил доста високо в йерархията на организацията

Припомняме, 35-годишният гражданин на Мароко Науфал Захри беше задържан у нас за незаконно преминаване на границата при Свиленград на 12 февруари тази година. Той се издирва в Мароко за връзки с терористичната организация "Ислямска държава". Министърът на вътрешните работи Валентин Радев също заяви, че мароканецът е бил доверено лице на ДАЕШ.

Веднага след задържането на мъжа, съдът в Хасково реши той да остане в ареста, за да не се укрие.

Ден по-късно, на 13 февруари, беше взето решението мароканецът да остане в ареста за срок до 90 дни. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че за този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето. Стана ясно и че Захри набирал доброволци за "Ислямска държава".

На 30 март Мароко поиска екстрадицията на мъжа.