Първият полет с незаконни имигранти от афганистански произход ще бъде извършен в средата на следващата седмица. Ще бъдат върнати в Афганистан 50 души. Това обяви зам.-вътрешният министър в оставка Красимир Ципов в Академията на МВР, където откри реновирано общежитие за курсантите. Припомняме, решението за екстрадиция бе взето след бунта в мигрантския център в Харманли.

Няма потвърждение за терористична заплаха за България, заяви Бъчварова

Няма потвърждение за терористична заплаха за България, заяви Бъчварова

Проверяват информацията, уточни вътрешният министър в оставка

Ципов бе лаконичен по информацията от вчера за готвена терористична заплаха. По думите му, в тези сложни времена трябва да има сериозен и качествен обмен на информация с нашите партньори, което да позволи България да е подготвена, за да реагира на всяка една потенциална заплаха.
Запитан има ли такава заплаха до момента зам.-вътрешният министър в оставка отсече, че няма такова потвърждение и заключи, че няма какво повече да каже от това, което е заявила вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова.

Има сигнал за подготвян терористичен акт в България
Обновена

Има сигнал за подготвян терористичен акт в България

Афганистанци искали отмъщение за Харманли

За останалите мигранти, които бяха в основата на бунта в Харманли, в момента се подготвя документацията. Очаква се прокуратурата да се произнесе след като й бъде внесен обвинителен акт. От този акт зависи дали ще бъде наложена ефективна присъда. Ако това се случи, Ципов заяви, че те ще влязат в затвора. Ако не се докаже, че не са били съпричастни към престъпни действия при размириците в лагера, те ще бъдат екстрадирани.

Припомняме, този следобед Окръжният съд в Хасково ще разгледа жалбите на 18 мигранти, които бяха задържани по време на бунта в центъра в Харманли от 24 ноември т.г.

Мигрантите, сред които 17 афганистанци и 1 иранец, са обвинени за хулиганство, отличаващо се с особени цинизъм и дързост. Те обжалват мерките си за неотклонение "задържане под стража", определени от Районен съд - Харманли.

По повод заявеното тази сутрин от Бъчварова, че голяма част от афганистанците сами са пожелали да бъдат екстрадирани, Ципов изтъкна, че през цялата година работят съвместно с представителството на Международната организация по миграция в България по политиката на т.нар. "доброволно връщане".

Зам.-вътрешният министър в оставка откри второто реновирано общежитие в академията на МВР, което ще се използва от курсантите от факултета "Пожарна безопасност и защита на населението". През м.г. бе ремонтирано друго общежитие. Ципов се надява, че и през следващата година тази политика ще продължи. Ремонтите на общежитията са финансирани изцяло от бюджета на МВР.

Заместникът на Бъчварова изтъкна значението на материалната база. Той използва случая да честити Никулден на присъстващите именници и поздрави Академията за приза, който вчера са получили, а именно - за Най-добър университет за 2016 г. по направлението "Национална сигурност".