НЗОК стартира електронното здравно досие на пациента. Това е първата по рода си електронна услуга в здравеопазването у нас, съобщиха от пресцентъра на здравната каса.

Електронното досие ще бъде налично за над 6,5 милиона здравноосигурени граждани и ще бъде достъпно за всеки здравноосигурен чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола, известна само на пациента.

В момента системата се тества. След отваряне на досието си, здравноосигуреният ще може да проследи посещенията си при лекари, поставяните диагнози, изписаните лекарства, провежданите хоспитализации и лечение, и т.н.

В досието ще фигурира информация за алергии, хронични заболявания, данни за пациента и др. Информацията в досието ще бъде достъпна за лекарите само с разрешение на пациента и в негово присъствие.

Така лекарят ще може да се запознае с всички медицински данни за пациента преди да постави диагнозата си. Данните за всеки пациент ежемесечно ще се допълват и актуализират чрез интегрираната информационна система на НЗОК и отчетите на лекарите, на лекарите по дентална медицина, на болниците и на аптеките.

НЗОК продължава своята дейност и по изграждането на електронния здравен портал. Първите ефекти от това ще са за лекарите.

Още през юли т.г. тестово, а реално - през август, лекарите ще могат да се отчитат в здравната каса чрез интернет. Те ще могат да подават отчетите си към информационната система на НЗОК, без да е необходимо лично да посещават съответната районна здравноосигурителна каса.

Лекарите ще влизат в системата с индивидуална парола и електронен подпис. Така единствените документи, които лекарите няма да подават електронно, ще бъдат фактурите и спецификациите. С развитието на системата в бъдеще това също ще бъде възможно.

Влизането в електронното здравно досие и подаването на електронни отчети от лекарите ще става чрез специален модерен интернет портал на НЗОК, който ще замени сегашната интернет страница на институцията.

Порталът ще предоставя достъп до огромна по обем информация - новини, нормативни документи, потребителска информация и т.н, полезна както за обшеството и пациентите, така и за лекарите и аптеките.

Електронното здравно досие и подаването на онлайн отчети от лекарите ще бъдат изградени на базата на интергрираната информационна система на НЗОК, която функционира от началото на годината.

Въз основа на предварително заложени правила системата отхвърля всички неправомерни плащания за дейности, които не са реално извършени или не са отчетени правилно.

Така средствата за здравно осигуряване се изразходват по-ефективно за повече услуги. Ограничават се потенциалните възможности за евентуални нарушения от страна на договорни партньори на касата.