На 505 евро кв. м възлиза цялата стойност на имота от с площ от 172 кв.м. и два гаража от по 19 кв.м. в сградата "Дипломат" в столичния кв. "Изгрев", закупен от Елисавета Панова, съпругата на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС). Според нотариалния акт, общата цена на жилището е 80 000 евро. 

Това съобщава "Свободна Европа". Изданието е потърсило лично Панова, за да провери достоверна ли е тиражираната преди това от "Правен свят" информация за цена от 225 евро на кв.м., неясно как изчислена.

Както е известно, името на Панов също бе забъркано в "Апартамент гейт", скандала, който разтресе властта в последните месеци.

Аз разкривам и банкова, и данъчна тайна пред вас. Нещо, за което призовавам всички страни да направят. Нямам нито един приход, нито един лев от обществена поръчка или други държавни пари. Не съм заемала никога държавна служба през живота си", декларира Панова.

Цената на апартамента е под пазарната, защото Панова участва като инвеститор.

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

Президентът свиква Консултативен съвет по национална сигурност

Тя категорично отрича обвиненията за спестено ДДС и разкрива както произхода на средствата, така и всички извлечения по сделката от 2013 година насам.

Цената на апартамента в нотариалния акт е платена преди Акт 16. Панова заплаща и и довършителни работи по апартамента, които не са калкулирани в цената, посочена в нотариалния акт. 

Към онзи момент тя планира да отдава жилището под наем и така да изплати заема към фирмата си, с чиито средства е осъществена сделката. Впоследствие обаче апартаментът не е довършен навреме. Към днешна дата реално са готови две трети от него. Затова Панова решава да отдаде под наем друг свой имот и да се нанесе заедно със съпруга си в този, построен от "Артекс".

"Хипотезата, че купуваш на занижена цена, за да криеш истинската, може да се случи, когато имаш незаконни доходи. Аз нямам причина да го правя. Идва ред на хипотезата за търговия с влияние. Към онзи момент Лозан Панов не е част от моя живот и аз не съм част от неговия", казва още Елисавета Панова.

"Излизам най-минатия човек - не съм собственик на имот, а от мен се иска да се откажа да работя, като подам оставка или изляза в отпуск! Как можете да си представите, че ще го направя".

Това заяви по-рано Панов след апартаментния скандал около съпругата му Елисавета, цитиран от "24 часа".

Всеки има право да избира кумовете си. Това е лично решение, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) за семейство Мирянови, собственици на фирма "Артекс", които са кумували на сватбата му.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че материали по случая се изпращат както на НАП - за апартамента на Елисавета Панова в кв. "Изток", така и на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) - този път за конфликт на интереси у шефа на ВКС.

Запитан дали е знаел за сделката с апартамента с "Артекс", председателят на ВКС отговори: "Разбира се, че знаех".

Лозан Панов няма имот и няма да подава оставка

Лозан Панов няма имот и няма да подава оставка

Всеки има право да избира кумовете си

Запитан кой плаща наема за жилището, закупено от фирмата, чиито апартаменти са предпочитани от представителите на властта (в медии Елисавета Панова бе обяснила, че то е закупено далеч преди брака им от нейната фирма "Ганева 2000" и в момента всеки месец й се плаща наем), Панов заяви, че наемателят плаща. "По закон, когато собственик е юридическо лице, естествено, че му се дължи наем от онзи, който го е наел", каза председателят на ВКС.

Сделката с въпросния апартамент вече е била обект на разширена данъчна ревизия от НАП, която той не знае да е приключила. Приключили са само проверки срещу него като физическо лице, допълни Лозан Панов.

Припомняме, вчера президентът Румен Радев обяви, че свиква заседание на КСНС заради скандала с апартаментите, по който оставки подадоха Цветан Цветанов - от депутатското място, правосъдният министър Цецка Цачева и двама зам.-министри - спортният Ваня Колева и енергийният Красимир Първанов.