Националната служба за охрана е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната. Това заяви началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев в обръщение по случай професионалния празник на държавната охранителна служба.

Той бе категоричен, че по своите умения, ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти НСО може да бъде имитирана, но не и заменена.

Тонев подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване.

По негови думи НСО е запазила професионална дистанция въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред.

Относно дискусиите по промените в законодателството на службата шефът на НСО изтъкна, че за първи път, откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия са били подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО - кого да охранява службата, с какви средства и при какви условия.

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!"

Според него промени в Закона за НСО са необходими, но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност.

По думи на Тонев за първи път от много години насам НСО има възможност "да излезе от ежедневието на фалшивите скандали, в които неведнъж е била въвличана".

НСО не допусна нито един инцидент с охранявано лице или със свой служител по време на служба, подчерта той и допълни, че са били привлечени нови служители, а съставът на НСО е бил подмладен. Подсилен бе административният капацитет и подобрено взаимодействието на НСО с други институции и със службите партньори, отчете още той. Началникът на НСО открои и основните предизвикателства пред службата.

Той заяви, че Националната служба за охрана е в състояние да се адаптира и да преодолее всяко предизвикателство, независимо от неговия източник

"Показахме, че въпреки ограниченията, голяма част от които ни налага общественото мнение, продължаваме да работим по признатите за най-високи в света стандарти. И именно спрямо професионалните си стандарти компромиси няма да направим и няма да позволим да ни бъдат наложени", категоричен бе той.

Ива Митева настоя само тримата големи в държавата да ползват НСО

Ива Митева настоя само тримата големи в държавата да ползват НСО

Тя не иска да се спекулира със Закона за НСО

От своя страна председателят на Народното събрание Ива Митева заяви, че целта на предложените изменения в Закона за НСО е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление. Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица, подчерта тя.

По нейни думи основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние.

Професионалният празник на службата беше отбелязан тържествено в присъствието на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева, министър-председателя Стефан Янев, представители на Администрацията на президента и ръководния състав на НСО. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника отслужи Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

Ралчев притеснен от промените в работата на НСО

Ралчев притеснен от промените в работата на НСО

Според него, не трябва да се правят резки промени