Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира излезлия вчера пореден доклад на ЕК за България, цитиран от БТА.

Според Панов Механизмът за сътрудничество и оценка не трябва да бъде свален. По думите му, докладът е по-скоро политически, отколкото технически.

ЕК отчита напредък, но...

ЕК отчита напредък, но...

Комисията не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен

Той отбеляза, че Механизмът не постига резултати в България, но свалянето му би имало обратен ефект за европейските институции, защото може да доведе до евроскептицизъм сред българите. Сънародниците ни вярват повече в европейските, отколкото в българските институции, смята съдия номер 1.

Цачева доволна, че в доклада няма нови препоръки

Цачева доволна, че в доклада няма нови препоръки

Ще се работи в посока отпадане на мониторинга през 2019 г.

Според Панов, докладът е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати.

Относно липсата на препоръки в този доклад председателят на ВКС смята, че те не са подадени не защото не са необходими, а може би "никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени".

Докладът може да се замени с общоевропейско наблюдение, убеден Емил Радев

Докладът може да се замени с общоевропейско наблюдение, убеден Емил Радев

Мониторинговият доклад бе изтеглен заради европредседателството ни

По думите му, докладът е направен по начин, който да постигне спокойствие за европредседателството на България.

"В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна", допълни Панов.