"Европейската комисия отчита обективно и ясно положителните тенденции и постигнатите резултати. Прави впечатление цялостния положителни тон на Доклада, в който има ясни и недвусмислени оценки както и редица позитивни констатации".
Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева в Министерския съвет по повод поредния доклад на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Цачева подчерта, че независимо от дадените положителни оценки, в Доклада се заявява, че се очаква работата да продължи, а това ги мотивира още повече.

На ГЕРБ могат да пречат и климатичните промени, недоволен Карадайъ

На ГЕРБ могат да пречат и климатичните промени, недоволен Карадайъ

Докладът на ЕК констатира "обективен провал" според "превода" на ДПС

"Онова, което за първи път се постига е, че липсват нови препоръки", подчерта Цачева.

Тя се спря подробно на постигнатото, описано в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) по раздели.

В раздел Съдебна реформа е отбелязана промяната в Конституцията във връзка с разделянето на ВСС на две и последвалите промени в Закона за съдебната власт. Отчита се позитивно редът на избиране на членове на ВСС от двете квоти.

Специално е обърнато внимание на избора на нов председател на ВАС. Отбелязано е, че изборът е в изпълнение на новите правила, както и връщането на избора от президента и препотвърждаването му от новия ВСС.

Оценява се извършеният анализ на работата на Прокуратурата. Ще има анализ на наказателното правосъдие, анализ на Инспектората на ВСС и на административното правосъдие, допълни Цачева.

БСП черпи увереност за вота на недоверие от Доклада

БСП черпи увереност за вота на недоверие от Доклада

Крум Зарков: Този доклад е провал

Оценява се високо факта, че интегритетът на магистратите ще бъде внимателно проследяван.

По отношение на правната рамка в Доклада са отчетени промените в НПК, както и корупционни престъпления да се разглеждат от Спецсъда и спецпрокуратурата.

Относно продължаване на реформата в съдебната власт положителна е оценката за изготвените шест месечни и годишни доклади за напредъка в областта на актуализираната стратегия. Те са публични и е отчетен позитив по отношение на публичността.

Цветанов прикани опозицията да прочете доклада на ЕК

Цветанов прикани опозицията да прочете доклада на ЕК

Опозицията да прочете доклада, а не да пречи на работата на законодателния орган

Цачева заяви, че в частта за борба с корупция се дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон. Изразява се очакване по най-бързия начин да заработи.

В област противодействие на корупцията се посочва добрия пример в МВР, който прилага добри практики.

Комисията приема, че България е предприела изпълнение по препоръките в Доклада от януари.

По линия на организираната престъпност е отчетена намалението на заплахата от организирана престъпност у нас.

ЕК отчита напредък, но...

ЕК отчита напредък, но...

Комисията не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен

"Тонът на Доклада е изключително позитивен. Коректно са посочени изпълненията по всички препоръки. Коректно е отчетено, че част от препоръките още са в процес на реализиране", категорична беше Цачева.

Тя обърна внимание, че в заключение в Доклада се отбелязва, че ще продължи сътрудничеството до 2018 г. Правосъдният министър заяви, че ще се работи в посока отпадане на мониторинга през 2019 г.

Цачева не споделя думите на Нинова и препоръча всеки да прочете мониторинговия доклад

Ходът с приватизацията е отчаян ход на управляващите пред Брюксел

Ходът с приватизацията е отчаян ход на управляващите пред Брюксел

Нинова съвсем скоро разкрива кой, кой е и кои са мутри и наркотрафиканти в Парламента

"Това е най- позитивният доклад, който сме имали по МСП. Категорично не споделям квалификацията, дадена от г-жа Нинова. Не считам, че предложенията от страна на народни представители от ГЕРБ за промени в Конституцията са в контекста на настоящия доклад, още по-малко, че се прави за отвличане на вниманието".
Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира думите на Корнелия Нинова тази сутрин, че ходът с ревизията на приватизацията е абсолютна димка, пиар и отчаян ход за пред Брюксел

Цачева беше категорична, че нямат нужда от такова отвличане на вниманието и призова всеки да прочете Доклада.