Въвеждането на Европейски идентификатор за съдебна практика (ECLI) дискутираха магистрати по време на международна конференция на тема: "Европейският идентификатор за съдебна практика (ECLI) и въвеждането на отворени стандарти за правни документи в Европа". Министърът на правосъдието Цецка Цачева приветства въвеждането и разработването му.

Конференцията е част от програмата на българското европредседателство. Тя се организира в изпълнение на проект по програма въвеждане на Европейския идентификатор за съдебна практика (ECLI) в България. Проектът е съ-финансиран от Европейската комисия по програма правосъдие на Европейския съюз и се оъществява от АПИС Европа и Съюза на юристите в България с подкрепата и съдействието на ВСС.

Министър Цачева изтъкна, че за всеки практикуващ юрист, познаването на същината и приложението на правото на Европейския съюз не е възможно да се постигне единствено като се ползват правните източници на Европейския съюз. "Безспорно ни е нужно да имаме достъп до практиката на националните съдилища", констатира правосъдният министър.

По думите й е необходимо познаването на съдебните решения на други държави членки, това се възпрепятства от различията в националните стандарти в отделните държави. "Благодарение на Европейския идентификатор за съдебна практика (ECLI) намирането на релевантната съдебна практика се улесни значително", посочи Цачева.

За обществените очаквания напомни Радев на юристите

За обществените очаквания напомни Радев на юристите

Президентът си спести критиките за съдебната реформа на днешния празник на Конституцията и юриста

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите в България представи значимостта на проекта, като изтъкна, че за всеки юрист е важно да може да търси и да се позовава на съдебни решения от други държави членки. Проблем по думите му са разликите в националните системи, техните различни техническите полета, описващи характеристиките на дадени съдебни решения.

Именно, за да се преодолеят тези разлики и да се гарантира достъпа и позоваването на националната, чуждата и европейската съдебна практика, ЕС е приканил държавите членки и институциите на ЕС да въведат европейски идентификатор за съдебна практика с минимален набор от еднотипни данни за приложима европейска практика.

По думите му лесният достъп до съдебни решения на европейските съдилища на държавите членки на ЕС е от много голямо значение за прилагането и спазването на правото на ЕС. Той изтъкна още, че днес освен за Европейския идентификатор за съдебна практика (ECLI) се говори и за въвеждането на отворени стандарти за правни документи в Европа.

Правителството отчете съдебна реформа по доклада на ЕК

Правителството отчете съдебна реформа по доклада на ЕК

Изпълнили сме 48 законодателни, организационни и аналитични мерки