Президентът Румен Радев си спести критиките към юристите за съдебната реформа, споделени сутринта пред студенти от УНСС заради днешния празник на Конституцията и юриста.

За всеки от нас Конституцията има своя дълбок смисъл, сподели той. Тя е скелетът и опората на нашата държавност, подчерта държавният глава. Основите на Конституцията се превъплъщават в законите, а Конституцията предявява огромни изисквания към юристите, по думите му.

Към вас са отправени големи обществени очаквания, обърна се Радев към юристите. От безпристрастното прилагане на законите на принадлежността ни към цивилизования свят.

Председателят на ВАС Георги Чолаков също поздрави колегите си юристи. Днешният ден напомнял на юристите за отговорността, която носели пред обществото. По думите му законът носи сила. Законът е нашето огледало, според председателя на ВАС. Отговорност на юристите е да не допускат кривото да замени правото, а справедливостта е фундамент на държавността, изтъкна Чолаков и допълни, че доверието е основа на справедливостта.

Правосъдният министър Цецка Цачева също очерта достиженията на Търновската конституция. По думите й тя въвежда основни принципи, които са основни за днешната Конституция. Ние сме тези, които създаваме правото, ние сме тези, които прилагаме правото, ние сме тези, подчерта министър Цачева.
Тя увери, че Министерство на правосъдието цели усъвършенстване на съдебната система.

Обществото очаква много от нас, гражданите очакват справедливост, заяви още Цецка Цачева.