При положение, че пациентите не си доплащат за здравните услуги и това не е уредено законово, се очаква фалит на много общински здравни заведения.

Това е позицията на Управителния съвет на районната лекарска колегия в Пловдив. Становището им бе изложено по време на срещата със зам.-кмета Георги Григоров и управителите на общинските здравни заведения, съобщава БНР.

Според зам.-кмета Григоров засега няма вариант, при които пациентите да си доплащат за преглед или медицинска дейност. Той е категоричен в позицията си, че трябва да се намери най-разумния начин, за да може и тази година хората да продължат да получават качествена медицинска помощ.

За тази цел до 20 януари всички общински здравни заведения трябва да представят пълни финансови отчети за приходите си и направените разходи през миналата година, уточни Григоров. Чак след като бъдат разгледани и обсъдени финансовите показатели на болниците и ДКЦ-тата, общината ще излезе със становище по проблема.

Междувременно зам.-председателят на БЛС д-р Георги Сакакушев допълни, че общината ще получи точни разчети и аргументите за искането на лекарите. Той е категоричен, че при цените на медицинските услуги, определени от НЗОК, не може да се гарантира качествено обслужване на болните.

Д-р Сакакушев подчерта, че и сега пациентите доплащат за много от дейностите, като е крайно време на законодателно ниво да се реши въпроса. Според него друг вариант е да се разблокират пари от резерва на касата в БНБ, които в момента е 366 милиона лева.