Кметът на София Йорданка Фандъкова прекратява провеждането на шествието "Луковмарш" след информация от СДВР, че чужди граждани, принципно участващи в пронацистки групировки, са се присъединили към шествието, съобщи Фокус.

Информацията за криминално проявени полски граждани, участващи в организирана група, занимаваща се с пронацистка пропаганда, е изпратена от Интерпол - Варшава.

И тази година Столична община е съгласувала само поднасянето на венци пред къщата ген. Христо Луков. Не е съгласувано заявеното мероприятие в частта "шествие".

Припомняме, че през последните години събитието така и не получава разрешението на кмета за провеждането на самия марш, а остава само с поднасянето на цветя.

Луковмарш остана без марша

Луковмарш остана без марша

Минути преди старта на факелното шествие от дирекция „Сигурност"

Преди две години Фандъкова забрани шествието, заради опасност от нарушаване на обществения ред.

Не са допуснати сериозни нарушения на обществения ред при провеждане на шествието в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

СДВР предприе допълнителни мерки за сигурност във връзка с прекратяване на днешното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. На подходите към сборния пункт служители на реда установиха множество хора, употребили алкохол и носещи забранени предмети, които не са допуснати до участие.

На територията на София са установени и чужди граждани, за пристигането на които е получена информация по линия на международното полицейско сътрудничество. При извършена проверка у тях са намерени маски, ножове и други забранени предмети. Част от чужденците са криминално проявени за хулигански действия и за участие в групи, занимаващи се с неонацистка пропаганда.

След издаване на заповед от Столичната община за прекратяване на шествието, организаторите предприеха действия за изпълнението й. Събралите се участници се насочиха към крайната точка на проявата, съгласувана от СО. При придвижването им по маршрута не са допуснати инциденти и нарушения на обществения ред.

В охраната на реда, гарантиране на сигурността и за безопасност на движението в столицата преди, по време и след провеждането на шествието се включиха и служители на Дирекция "Жандармерия" и на ОДМВР - Пловдив.