Трафикът на хора и кибер престъпленията са проблем, който преминава през националните граници на всички държави и изисква усилия за обединение.
Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриване на конференцията, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври.

Съществуват и други форми на експлоатация, за които рядко се съобщава. Такива са домашното насилие и принудителния брак, заяви тя. Жертвите могат да бъдат от всяка възраст и пол.

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

Ако сте в беда в чужбина, потърсете полицията, дори да нямате документи, съветват от Комисията

В София са отворени кризисен център за деца и приют за жертви на насилие и трафик на хора, като през изминалата година са приети 17 души, от които 7 са деца.
Кризисният център предоставя подкрепа на деца и при домашно насилие. В началото на 2019 общината ще отвори нов център от защитен тип с 10 места, с държавно финансиране в сграда, предоставена от Министерство на отбраната.

Фандъкова постави акцент и на кибер престъпленията - кражби на лични данни, нерегламентиран достъп до бизнес информация и ги определи като престъпления на бъдещото.

Фандъкова се обяви за диалог с гражданския сектор в търсене на продължаващи политики.

От много години фондация "Ханс Зайдел" се занимава с темата трафик на хора и ще я продължи в следващите години, заяви председателят й проф. Урсула Менле. България попада сред важната тематика поради високия брой на жертвите на трафик.

300 жертви на трафик получили подкрепа по българо-швейцарска програма

300 жертви на трафик получили подкрепа по българо-швейцарска програма

17 души са получили дългосрочна подкрепа в кризисните центрове

С новите технологии мащабите на престъплението в много по-кратко време могат да бъдат по-големи, заяви еврокомисарят Мария Габриел. Голяма част от жертвите са набирани онлайн, каза тя.

"Необходими са информационни кампании, които да обхващат не само младите хора. За превенцията са важни кибер хигиената и усвояването на базови умения да се разпознават тези особености", обясни Габриел.

Модерното робство се увеличава, показва доклад на Съвета на Европа

Модерното робство се увеличава, показва доклад на Съвета на Европа

Работещите в селското стопанство, туризма и рибарството, са най-изложени на риск от експлоатация

Тази година и Министерство на образованието се включва активно в политиките за борба с киберпрестъпността, като ще бъдат организирани информационни кампании, насочени към децата.

Засилено сътрудничество между държавите членки и по-добра координация между институциите са в основата на борбата срещу трафика на хора, смята Мария Габриел. Тя предложи създаване на европейска платформа за обмен на добрите практики.

Меркел призова да се сложи край на трафика на хора и на робството

Меркел призова да се сложи край на трафика на хора и на робството

Млади африканци са продавани като роби в Либия

"Все още страната ни влиза в статистиката за източник на трафик", каза Цветан Цветанов -председател на ПП ГЕРБ. По думите му, това може да бъде преодоляно, когато се завишават санкциите, за да може трафикантите да получават справедливи осъдителни присъди.

"Идентифицирането на жертвите беше от основните акценти във времето, когато бях председател на Комисията за трафик на хора", заяви Цветанов. Идентификацията, според него, не означава, че проблемът е по-голям, а означава, че могат да се направят изводи и всички институции да свършат работата си.

Той припомни, че основна роля в борбата с трафика на хора и киберпрестъпността играе МВР, защото международното сътрудничество е ключово в ефективността срещу трафика на хора. Водеща роля има и Европол, както и Националният механизъм за борба с трафика на хора от 2012 г.

Цветанов призова Министерството на образованието и науката (МОН) за повече действия, тъй като децата са потенциалните жертви с развитието на интернет.

Той съобщи, че през месец ноември са планирани срещи с една от жертвите на трудова експлоатация в няколко български университета.

Средствата, които се генерират от трафика на хора, се увеличават с всяка година, убеден е Цветанов и според него това се дължи на миграцията. Той подчерта ключовата роля на Великобритания в борбата с трафика на хора.