Военно-окръжна прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу четири лица за умишлено убийство на Станка Марангозова, извършено на 10.10.2019 г. в град София, съобщават от там.

Един от обвиняемите - Борис Иванов, към момента на извършване на престъплението е бил служител на Национална служба за охрана (НСО). Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

На съд като извършил на убийството е предаден и Петър Костов.

В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. "Младост". Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета Костов държал пистолет със заглушител. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта, допълват от прокуратурата.

Другите трима обвиняеми по досъдебното производство са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

Зад решетките остава обвиненият за убийството на Марангозова
Обновена

Зад решетките остава обвиненият за убийството на Марангозова

Пиров обяснил в детайли в кои заведения се е срещал с Иванов и Костов

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.

Припомняме, Станка Марангозова беше убита през октомври 2019 г., а до трупа й беше оставена изкуствена бяла роза.

За престъплението бяха задържани трима души, сред които и служител на НСО.

По данни на прокуратурата поръчителят на убийството е имал финансови взаимоотношения с убитата бизнесдама. Иво Масларов е един от разследваните за изнудване на жертвата, а Марангозова е убита ден, преди да започне делото срещу него. Тя е била и основният свидетел.