Реформата в здравеопазването трябва е цялостна,  да засяга всички структури, а не само размера на заплатите.

Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, цитиран от БНР.

Ако се  увеличават само заплатите за заетите в сферата на здравеопазването, а не се погрижим за модернизацията на болниците и апаратурата, доникъде няма да стигнем, добави Гайдарски.

Естествено това е свързано с бюджета, отделен за сферата на здравеопазването, но неколкократно съм заявявал, че правителството отделя доста пари в сравнение с възможностите, които има за здравеопазване.

Не казвам, че те са много и са достатъчни, напротив, на нас ни трябват повече пари, категоричен бе Гайдарски. Но въпросът е дали държавата, дали хората, които лекуваме, са в състояние да ни дадат толкова, колкото ни се иска, добави професорът.

На въпрос колко трябва да е процентът от БВП, отделен за сферата на здравеопазване, Гайдарски беше категоричен, че няма значение точният му размер.  Това, което е важно, е парите да се повече, не ме интересува дали процентът е 3, 4, или 6. Въпросът е дали парите ще са повече, добави здравният министър.

Относно приватизацията на болнични заведения здравният министър заяви, че се говори за една разумна приватизация.

Ако общинският съвет, ръководството на дадената болницата и обществото в района на болницата реши, че не може да издържа здравното заведение, то тогава тя ще може да се приватизира, каза още Гайдарски.