Отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП получи от САЩ модерно компютърно оборудване и устройства за съхранение на информация. С тях ще се повиши капацитета на Отдела при разследването на киберпрестъпността.

Новото оборудване ще даде възможност на Отдел "Киберпрестъпност" да намира и съхранява доказателствен материал в процеса на своите криминални разследвания, съобщи МВР.

Джейсън Кликнър, аташе на Сикрет сървис за България, описа дарението като "възможност за незабавно повишаване на капацитета на Отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП за провеждане на ефективно разследване на компютърните престъпления". По думите му оборудването е "важен компонент за изграждане на капацитета на Отдела".

Той подчерта, че ГДБОП и американската Сикрет Сървис имат дълга история на съвместно партньорство при разследването на различни киберпрестъпления. "Сикрет сървис, посредством Държавния департамент, спонсорира Международна академия за правоохранители, която предоставя обучение при различните етапи на разследването на компютърните престъпления", каза Кликнър.

"Доброто сътрудничество между правоохранителните агенции на България и САЩ става още по-силно", заяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.