Антимафиотите от ГДБОП са разкрили иманярска група във Враца, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са 9 души, сред които и лидерът на групата. Конфискувани са антични монети и съдове.

Спецполицаите наблюдавали групата от около два месеца. В продължение на два дни екипите от ГДБОП претърсили 8 адреса във Враца.

Открити са разнообразни артефакти и предмети с културно-историческа стойност: 117 антични монети - повечето от различни римски епохи, накити - 25 фибули, пръстени и игли, 30 бронзови фигурки, 37 антични керамични съда и фрагменти от керамика, 15 лампи. Освен намерените археологически находки, антимафиотите намерили и 4 металотърсача.

9 души са задържани за незаконни иманярски разкопки и нелегална търговия с движими културни ценности. Те са на възраст от 32 до 47г., сред тях е и лидерът М.Д. на 33г., който е задържан за 24 часа. Двама от групата и преди са били задържани за иманярство.

Деветимата организирали цялостния процес на незаконната дейност - от проучването и разкопаването на находките, почистване и придаване на търговски вид на „стоката", до предлагането й през прекупвачи на аукциони за антични ценности.