Служителите от сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП установиха и спряха интернет сайт, посредством който са извършвани измамни резервации за почивки в Гърция.

Действията на ГДБОП били провокирани след сигнали и оплаквания към сайта. Според сигналите сайтът предлагал оферти за почивки в южната ни съседка от името на лицензирани туристически агенции. Хората заплащали сумите по банков път. След превеждането на сумите обаче потребителите разбирали, че реални резервации всъщност не съществуват. Някои от резервациите въобще не били правени, а други били анулирани.

Заличиха туроператор измамник от националния туристически регистър

Заличиха туроператор измамник от националния туристически регистър

Фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години.

Жертвите на измамата оставали с впечатлението, че са запазили и платили места за желаната от тях почивка в Гърция.

Когато някои от хората заявили, че желаят да се откажат от резервациите си, следвала кореспонденция със сайта за връщане на парите. Това обаче не се случвало, а от сайта изтъквали различни причини, затрудняващи обратните транзакции.

Към момента са установени над 30 жертви на измамната схема.

Туроператорски мрежи мамят под лиценз

Туроператорски мрежи мамят под лиценз

За пореден път има излъгани от мними туроператори

Служителите в сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП съветват гражданите, които осъществяват резервации за почивки в чужбина, да извършват проверки в хотелите за потвърждаването на резервациите им.

Работата по случая продължава. Събраните материали са изпратени в Районната прокуратура в София. Очаква се по случая да се образува досъдебно производство.

Към момента няма повече информация за това кой е администратор на измамния сайт за резервации и дали хората, пострадали от схемата, ще получат парите си обратно.

КЗП извършила 2 500 проверки по морето от началото на сезона

КЗП извършила 2 500 проверки по морето от началото на сезона

Най-много сигнали имало за разминаване в обещанаат услуга и полученото на място