Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в онлайн пространството, посредством сайта "chitanka.info", е проведена от спецполицаите от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП,  под прякото наблюдение на СРП.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени -  Асоциацията "Българска книга", Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

Разкрита е шестчленна престъпна група, действала от различни градове в България.

В хода на акцията на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен.

Разследващите установили, че "виртуалната библиотека", от която били теглени пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. Иззети са сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.

Спецполицаите установили, че всеки месец група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници  и др.

Според данните на полицията чрез нелегалния сайт, който е действал повече от 2 години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на  интелектуалната собственост" към министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство.

Припомняме, само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан  26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.