ГДНП предава на прокуратурата материалите от проверка за цената на електроенергията, започнала през септември 2021 г. след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията, предлагана на платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента "Ден напред", съобщиха от МВР. Обект на проверката бил периодът между месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh.

КЕВР започна да проучва високите цени на енергийната борса

КЕВР започна да проучва високите цени на енергийната борса

Седмица след като работодателите обявиха, че спират мощности

ГД "Национална полиция" (гднп) е изискала информация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), "ТЕЦ Марица изток 2" и Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Била създадена и работна група с участие на експерти от ГДНП и КЕВР, която извършила проверка и анализирала предоставените документи.

Андрей Живков: Свободният пазар на електроенергия е притегливо място за спекуланти

Андрей Живков: Свободният пазар на електроенергия е притегливо място за спекуланти

България е на второ място по най-ниска цена на тока

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара "Ден напред".

Работодателите искат оставките на шефовете на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и на БНЕБ

Работодателите искат оставките на шефовете на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и на БНЕБ

Причината - високата цена на тока за бизнеса

Установено е също, че за периода от 15 юли 2021 г. до 3 август 2021 г. са работили само две генериращи мощности на "ТЕЦ Марица изток 2", а след 4 август 2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода - от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на "ТЕЦ Марица изток 2".

Вдигат тавана на компенсациите на бизнеса за тока

Вдигат тавана на компенсациите на бизнеса за тока

Лимитът за подпомагането се увеличава от 250 на 300 лв./мегаватчас

От МВР уточняват, че анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени (т. нар. задържане на капацитет, съгласно Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). "Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от "ТЕЦ Марица изток 2" са осъществили състава на престъпление по смисъла на чл. 219 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба", посочват още от вътрешното министерство.

Работата по случая продължава.