Освен за реализирането на първия, втория или третия мандат за съставяне на правителство политически искри прехвърчаха и във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

В залата, в която се провежда временната комисия, липсват народните представители от ГЕРБ-СДС. Така комисията има плаващ кворум, тъй като депутатите от ГЕРБ и ДПС влизаха и излизаха.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид първоначално направи процедурно предложение, като помоли председателят на временната комисия Никола Минчев още веднъж да направи проверка на кворума, тъй като такъв първоначално не е имало. "Стига сме правили предизборна кампания на ПП-ДБ. Проверете кворума, има си правила, има си правилник. Бяхте отстранен като председател на Народното събрание, но явно трябва да бъде отстранен и от временната комисия, за да може да се научите да спазвате правилата", заяде се Хамид Хамид.

Никола Минчев все пак направи проверка на кворума и посочи, че в залата присъстват осем народни представители. "Няма кворум, но продължаваме с изслушвания и разисквания. Няма логика една временна комисия да не може да открива заседание поради липса на кворум и невъзможност за приемане на дневен ред", обясни Минчев.

Хамид Хамид му репликира и заяви, че с едно нарушение не може да се санира друго нарушение. Какъв е дневният ред на заседанието и кой го е приел, запита Хамид. Той се закани, че в утрешния ден на заседанието на Народното събрание от парламентарната група на ДПС ще внесат проект за решение Никола Минчев да бъде отстранен като председател на временната комисия. "Атанас Атанасов много плака днес, много голямо унижение претърпя, така че заслужава да е председател на временната комисия", каза Хамид. След което и излезе от залата, където се провежда заседанието.

Впоследствие в залата, в която се провежда временната комисия, влезе депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев. Според него пред залата трябвало да пише, че това е предизборен щаб на ПП-ДБ. "Разпускайте го този цирк, разпускайте предизборната кампания и когато започне, да я направим както трябва", призова той. Според Маноил Манев в комисията се викат хора да бъдат не разпитвани и да излезе истината за Нотариуса, "викаме хора, тричаме ги".

Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви, че се търсят елементарни аргументи, за да не се проведе заседанието.

В саботирането на заседанието, на което присъства и градският прокурор Илияна Кирилова, която миналата седмица отказа да дойде, се включи и депутатът от БСП Зафиров, за когото това е загубено време и участва като зрител в "семейните вражди" на сглобката. От БСП искат промяна на принципа, по който е сформирана комисията, и съответно те да получат двама представители.

От "Има такъв народ" също така се включиха и заявиха, че заседанието на комисията е безсмислено.

Илиана Кирилова обвини Ивайла Бакалова, че търсила "правна" помощ
Обновена

Илиана Кирилова обвини Ивайла Бакалова, че търсила "правна" помощ

Бакалова пък била готова да застане пред детектор на лъжата

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС запита защо се прави сегашното заседание в кошмарен вид, при положение, че градският прокурор на София Илиана Кирилова си е казала всичко пред журналистите. Комисията се превърна в PR агенция и PR акция и не върши никаква работа, разкритикува Манев.

Думата взе и председателят на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, която призова, че ако депутатите искат да слушат нея и останалите гости на временната комисия - апелативният прокурор на София Радослав Димов, главният инспектор в ИВСС Теодора Точкова и следователят в Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, да ги изслушат в крайна сметка. Тя обаче отказа да участва в "този срамен дебат и в преговори за политическия плурализъм".

Атанас Зафиров заяви, че ще се откаже от участие във временната парламентарна комисия. Той даде да се разбере, че БСП няма да участва в политическата свада между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Зафиров се заяде и с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев с думите "какво клатиш глава, бе Ананиев"!?

Радослав Василев, който е бивш депутат от ПП-ДБ и ИТН, а сега независим народен представител, пък заяви, че съчувства на Никола Минчев като председател на временната комисия. Той вижда организирани и целенасочени действия, с които да се провали заседанието на комисията.

Гроздан Караджов от ИТН също напусна залата, а временната комисия, въпреки че няма кворум, провежда заседание.

Главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова напусна залата и заяви, че няма да участва във временната комисия, докато няма кворум, тъй като е представител на институция.