Малко преди да започне редовното заседание на извънредната парламентарна комисия за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса, от прокуратурата разпространиха писмо на шефката на Софийска градска прокуратура до председателя на комисията Никола Минчев. В него Илиана Кирилова подробно, включително и позовавайки се на решение на Конституционния съд, заявява, че няма да се яви в комисията. Нейните аргументи "защо" вървят в няколко посоки, включително и препраща Никола Минчев да чете интервютата й, където е дала подробна информация, но след разрешение на прокурор и въпреки внушенията, които се нагнетяват в медиите, че в прокуратуратар работят "мафиоти" и "престъпници".

Илиана Кирилова все пак заявява, че е служебно запозната, че се водят няколко досъдебни производства, има вече привлечени обвиняеми, а по едното вече има и внесен обвинителен акт. За това българската общественост вече е информирана. Извън това всяка друга информация може да попречи на разследванията, посочва в аргументите си Кирилова и изрично подчертава, че като прокурор не може да допусне това да се опорочи разследването.

Кирилова припомня и решението №6 на КС, в което се казва, че предоставянето на информация, следствена тайна, на народни представители крие риск както за самото разследване, така и може да доведе до нарушаване на редица права, включително правото на личен и семеен живот.

"В Република България има конституционалисти, които за радост са още сред нас и които са ни учили, че правото е точна, почти математическа наука. Една изпусната запетая, една дума или изречение, казани не на място, а в резултат на желание за демонстриране на собствено его или в преследване на лични цели, може да има, а и вече има, негативни последици. Когато без мисъл се изричат тежки думи като "организирана престъпна група", "мафия", "корумпирани", от страна на народни представители и други организации, това срива авторитета на всички държавни институции. И това е факт, защото всички ние знаем какво е доверието на българския народ в българските институции като цяло.

Сарафов похвали СГП за добрата работа през 2023 г.

Сарафов похвали СГП за добрата работа през 2023 г.

Илиана Кирилова отчете работата на Софийската градска прокуратура

Илиана Кирилова изрично призовава Никола Минчев да прочете и позицията на Асоциация на прокурорите в България, публикувана вчера вечерта, която се противопоставя на тенденцията за "паралелни разследващи формации", които твърдят, че търсят истината, но "реално организират зрелища, в рамките на които магистрати биват унижавани публично". Кирилова се присъединява към тезата на позицията, че "истината може да бъде установена само в само в рамките на обективно, всестранно и пълно, законосъобразно производство, от компетентен за това орган", т.е. самата прокуратура.

Самата Кирилова отказва да участва в комисията защото там участват хора, спрямо които се водят наказателни производства, включително и такива, които са в съдебна фаза в СГП. А Илияна Кирилова явно не вижда мястото си до там, а в съдебната зала, където "прокуратурата води борбата си и всичко подлежи на контрол съдебен". Кирилова казва и че прокуратурата не подлежи на парламентарен контрол. "Това е съобразно принципите за разделение на властите, които Ви призовавам заедно да спазваме."

Градският прокурор на София иска ново дисциплинарно производство срещу Зартова

Градският прокурор на София иска ново дисциплинарно производство срещу Зартова

За умишлени нарушения по преписка в СРП от май 2023 г.

"Подчертавайки своето уважение към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната демокрация и именно заради авторитета на законодателната власт, следва да имате предвид, че формата на изслушване, която предполага свободни интерпретации и коментари от страна на присъстващите, може да има негативен ефект и да повлияе не само върху текущи разследвания, водени в СГП, но и спрямо вътрешното убеждение на съдебните състави по висящи съдебни производства."

В края на писмото си Илиана Кирилова отправя и завоалирана заплаха и към Никола Минчев, като му припомня: "Наред с всичко дотук, вярвам знаете, че съобразно разпоредбите на НПК, ръководената от мен Софийска градска прокуратура, се явява единствената в страната, в чиито компетенции влиза изготвяне и поддържане на обвинителни актове спрямо лица, ползващи се с имунитет, в т.ч. и народни представители. Намирам в това потенциален конфликт на интереси, който считам, че следва взаимно да избягваме като представители на законодателната и съдебната власти."

Илиана Кирилова вече даде няколко интервюта - напр. за "24 часа" и "Сега" по темата за Нотариуса и Пепи Еврото. 

На предишното заседание на временната комисия в парламента бяха изслушани съдия Владислава Цариградска, вече бившия ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, нейна заместничка, но засегнатите от дейността на Нотариуса Ивайла Бакалова и Веселин Денков, и гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис.

Припомняме, вчера се състоя изслушването на прокурорите от СРП, които са присъствали на банкета през 2021 г. и издирването от къде идва поканата за този банкет на Мартин Божанов - Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Изслушването се състоя в прокурорската колегия на ВСС след излизането наяве на дейността на Нотариуса, но едва след неговото убийство, от висшия форум на магистратите започнаха проверка за връзки към магистрати - както съдийската колегия, така и прокурорската. В началото на март месец интересно беше изслушването на съдията от Софийския апелативен съд и бивш член на ВСС Галина Георгиева в прокурорската колегия, която призова именно прокурорите да защитят правата си. Подобна е ситуацията и със схемата по "Осемте джуджета", въпреки заявките за исинско разследване, при изчезването на Петьо Еврото.

Никола Минчев обвини прокуратурата, че саботира разследването на Нотариуса

Никола Минчев обвини прокуратурата, че саботира разследването на Нотариуса

Ще бъдат разпитани Борислав Сарафов, Иван Гешев и Сотир Цацаров