Градският прокурор на София Илиана Кирилова е внесла във Висшия прокурорски съвет чрез чрез и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предложение да бъде образувано дисциплинарно производство срещу бившия административен ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Припомняме, че миналата седмица Зартова подаде оставка след интервю на гръцки бизнесмен, който я обвинява във връзки с адвокат от кръга на Мартин Божанов - Нотариуса. Прокурорската колегия към ВСС единодушно прие оставката й и одобри предложението на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов прокурорът от Върховната прокуратура Светлана Митова да бъде назначена за изпълняващ функциите ръководител Софийска районна прокуратура. Малко след като бе избран за и.ф. главен прокурор Сарафов поиска оставката на Зартова с обвинения за поддържането на дела на трупчета. Тогава тя отказа да се оттегли, но наскоро започна поредната проверка от върховни прокурори на работата на районната прокуратура.

Илиана Кирилова базира искането си за образуване на дисциплинарно производство на доклад на направление "Инспекторат" към отдел 06 "Административен" към Върховната прокуратура за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП и на техния административен ръководител. В доклада се посочва тримата прокурори не трябва да носят дисциплинарна отговорност, а такава трябва да понесе вече бившия ръководител на Софийска районна прокурора. В тази връзка Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет.

Шефката на СРП: Нотариуса е имал влияние в съдебната система

Шефката на СРП: Нотариуса е имал влияние в съдебната система

Кръгът на влияние на "Осемте джуджета" е не по-малък от кръга на влияние на Нотариуса

Проверката касае пет конкретни действия на Невена Зартова, свързани с образуване на прокурорска преписка в СРП на 29 май 2023 г. по устно разпореждане. Според проверяващия прокурор три от извършените от Зартова действия са допуснати умишлено - нарушение на служебните задължения, дисциплинарно нарушение и уронване престижа на съдебната власт.

Според доклада Софийската районна прокуратура неправомерно се е самосезирала по публикация в електронно издание без в нея да има данни за извършено престъпление - нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Зартова осигурявала свидетели по делото, което само по себе си не било нарушение. Проблемното в случая било естеството на показанията им, с които Зартова била наясно. Това сочело, че през цялото време тя е съзнавала, че воденето на досъдебното производство в СРП още от самото му образуване е неправомерно. "Касае се за досъдебно производство, което е следвало да се изпрати на компетентната Софийска градска прокуратура (СГП) и това представлява дисциплинарно нарушение също по чл. 307 от ЗСВ", обясняват от прокуратурата.

Освен това в качеството си на районен прокурор на София Невена Зартова провеждала телефонни разговори с тогавашния ръководител на ГДБОП, от когото изисквала задържането на лица. Проверката не установява с това тя да е извършила престъпление, но били налице данни за дисциплинарно нарушение.

Невена Зартова не е стъпвала в SS клуб, а в "Осемте джуджета" само пила кафе

Невена Зартова не е стъпвала в SS клуб, а в "Осемте джуджета" само пила кафе

Също така никога не е контактувала с Мартин Божанов

В рамките на проверката било установено още, че като на 5 юни 2023 г. Зартова разбрала, че досъдебното производство вече е изискано от СГП, предприела действия за предотвратяване на предоставянето му това да се случи, което сочело, че целенасочено производство не е изпращано от СРП в СГП. Според доклада това не представлява престъпление, но пък можело да се разглежда като уронване престижа на съдебната власт, с оглед на това, че като административен ръководител Невена Зартова умишлено допуснала наблюдаващите прокурори да извършат нарушения, които е трябвало да предотврати. Това все пак се случило, но на последващ етап и било направено устно.

"Цялостният анализ на доказателствата, при което се отчитат всички действия на прокурор Зартова - от посещението непосредствено преди самосезирането при тогавашния главен прокурор Иван Гешев, през осигуряването на свидетели по делото, проследяване на извършването на процесуално-следствените действия (претърсвания и изземвания), до създаването на организация за недопускане изпращане на делото на СГП, говори за умисъл на действията", се изтъква в предложението за на ново дисциплинарно срещу Зартова, след като такова беше образувано и през октомври 2023 г.