Асоциацията на прокурорите е против нейни членове да бъдат унижавани и дискредитирани с "публични процеси", зрелища, реалити формати, които само имитират търсене на истината и обективно разследване.

Асоциацията на прокурорите припомня, че е предупреждавала в последните години, че се разгръщат деструктивни обществени процеси, които включват и "масирани внушения" за създаване на "изцяло погрешен сатанизиран образ на прокурорите" в очите на обществото.

Това е позиция на Асоциацията, публикувана на сайта на организацията днес явно в отговор на изслушването на прокурорите от СРП, които са присъствали на банкета през 2021 г. и издирването от къде идва поканата за този банкет на Мартин Божанов - Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Припомняме, че след излизането наяве на дейността на Нотариуса, но едва след неговото убийство, от висшия форум на магистратите започнаха проверка за връзки към магистрати - както съдийската колегия, така и прокурорската. В началото на март месец интересно беше изслушването на съдията от Софийския апелативен съд и бивш член на ВСС Галина Георгиева в прокурорската колегия, която призова именно прокурорите да защитят правата си. Подобна е ситуацията и със схемата по "Осемте джуджета", въпреки заявките за исинско разследване, при изчезването на Петьо Еврото.

Издирват се кои прокурори са били на банкета с Нотариуса

Издирват се кои прокурори са били на банкета с Нотариуса

Бившите заместници на Невена Зартова отрекоха да са присъствали

На тази кампания единствената цел е прокуратурата да бъде охулена, обезличена и подчинена, се сочи в декларацията. В декларацията се посочват като доказателства за тази кампания срещу прокуратурата грешните и прибързани измененията в Конституцията, с които се посяга на независимостта на прокуратурата, а този процес продължавал и с проекта за нов Закон за съдебната власт. "За всеки, който има аналитична мисъл, вече е ясно, че замаскирана като реформа, всъщност се провежда "приватизация" на Прокуратурата и целта е тя да не служи вече на държавата и българските граждани, а на силните на деня."

В декларацията се жалят и от организираните публични процеси, излъчвани на живо и насочени директно към пряко и косвено дискредитиране на магистрати, както и от изнасянето на неясни списъци без пълнота на разследването и доказателства. Прибързаното тълкуване на обществените очаквания доведе именно до създаването на тези паралелни "разследващи" формации, които твърдят, че търсят истината, но реално организират зрелища, в рамките на които магистрати биват унижавани публично, смятат прокурорите.

Подобен подход не може да бъде подкрепен, декларира Асоциацията, защото истината може да бъде установена само в рамките на обективно, всестранно и пълно, законосъобразно производство, от компетентен за това орган, а публичното унижение никога не подпомага този процес.

Невена Зартова канена в "Семейството" на Пепи Еврото

Невена Зартова канена в "Семейството" на Пепи Еврото

Шефката на СРП в оставка отрече да е разпъвала чадър над Нотариуса

Своеобразното "риалити" рефлектира върху достойнството и работата не само на висшите органи на съдебната власт, но и на всеки български магистрат, затова и се апелира за защита от страна на Прокурорската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет. Именно колегията не трябва да допуска публично унижение на магистрати и да покаже правилния начин за търсене на истината, което във всеки случай не е "зрелище".

В Края на декларацията се апелира към разум, а Асоциацията на прокурорите в България декларира, че ще продължава да подкрепя всеки магистрат, който добросъвестно и професионално изпълнява служебните си задължения и ще се противопоставя на всякакви действия, насочени към обругаване на магистратската общност с цел постигане на лични, политически или други користни интереси. "Призоваваме колегите си да продължават да се борят без страх за върховенството на правото, като сме убедени, че рано или късно и нашият глас ще бъде чут."

Комисията към ВСС чака от ГДБОП два доклада за Нотариуса и Петьо Еврото

Комисията към ВСС чака от ГДБОП два доклада за Нотариуса и Петьо Еврото

Докладите са били изпратени в прокуратурата през 2022 г.