Специалната комисия към Висшия съдебен съвет е поискала от ГДБОП двата доклада, въз основа на които са започнали разследванията срещу убития Мартин Божанов - Нотариуса и издирвания бивш следовател Петьо Петров - Еврото, съобщава БНР.

Спецкомисията проучва участие на съдии в нерегламентирани кръгове за влияние в съдебната система.

Докладите са били изпратени в прокуратурата през 2022 г. Свързаният с Петьо Еврото - до Върховната касационна прокуратура, а този срещу Нотариуса - в Софийската градска прокуратура.

Освен това от МВР е поискана информация дали има и други проверки, свързани с Мартин Божанов.

От прокуратурата пък са поискани данни за броя на досъдебните производства и предварителните проверки срещу съдии между 1 януари 1998 г. до настоящия момент. Пита се и кои са съдии и как са приключили делата.

Три месеца проверяват участвали ли са съдии в групата на Нотариуса

Три месеца проверяват участвали ли са съдии в групата на Нотариуса

ВСС създаде специална временна комисия

От председателя на Апелативния съд в София ще бъде изискана информация за броя на исканията за прилагане на специални разузнавателни средства, както спрямо съдии, така и срещу прокурори и следователи.

Кадровиците питат и от кои органи са били исканията, постановени ли са откази, за предотвратяване или разкриване на какви престъпления са били поискани СРС-тата, а също и по колко от тях са били изготвени веществени доказателствени средства. Посоченият период е от 3 януари 2012 г. до 29 февруари 2024 г.

Друго решение на специалната комисия към ВСС е да бъде изготвен систематизиран преглед на всички медийни публикации по случаите "Нотариуса" и "Осемте джуджета", както и да се изиска информация за мерките за неотклонение, гледани в закрития специализирания съд, по отношение на Веселин Денков - основен герой в разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол", осветило още през 2021 г. групата за влияние в съдебната система около Нотариуса.

Съюзът на съдиите иска да е част от комисията на ВСС за Нотариуса

Съюзът на съдиите иска да е част от комисията на ВСС за Нотариуса

Съдиите са същинските органи, смятат от организацията