"Коментарът може да е един-единствен - ВСС е част от съдебната власт и взима сам решенията си. Нашата роля е в законодателната инициатива и там приключва. Вмешателство не упражняваме." Такъв блиц коментар направи младото правно острие на ГЕРБ Рая Назарян по отношение на продължилото близо 14 часа без резултат заседание на Висшия съдебен съвет, което не успя да вземе решение по точката за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Случилото се във ВСС е поредно доказателство за това, че въобще в устройството на съдебната власт не трябва да присъства фигурата на главния прокурор. Тази отколешна теза на политическата си сила преповтори пък депутатът от ПП/ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

Членове от ВСС се оплакаха от натиск

Членове от ВСС се оплакаха от натиск

Представиха мотивите защо се отказват от уволнението на Гешев

Това показва колко наложителна е дълбока съдебна реформа в България. Това, което се разви пред очите ни, отново показа, че институцията на главния прокурор е неадекватна на това, от което има нужда обществото, защото главния прокурор се занимава с всичко друго, за да има обективно, всестранно преследване на всяко едно престъпление, особено такова от голям обществен интерес. Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото", коментира Йорданова.

Тя отказа да направи прогноза как ще се развие процедурата по отстраняването на Гешев, но изрази озадачение от това, че членове на ВСС се отказали от първото си искане за отстраняване на главния прокурор.

"Лакърдия", така пък с една дума окачестви случилото се Делян Пеевски от ДПС.

Ясен Тодоров: Гешев бе опрян до стената, разпилян, хаотичен, но не се предаде

Ясен Тодоров: Гешев бе опрян до стената, разпилян, хаотичен, но не се предаде

Емоционалният шок след атентата