"Имаме проблем с битовата престъпност в България. Имаме проблем с домашното насилие. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места".

Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, цитиран от Нова телевизия. 

Гешев съобщи още, че са разкрити две убийства и са задържани двама души.

Пловдивските адвокати напомнят на Гешев за властите и границите в Конституцията

Пловдивските адвокати напомнят на Гешев за властите и границите в Конституцията

Изпратили са становище до Висшия съдебен съвет и до Висшия адвокатски съвет

За първото убийство е задържан 91-годишен мъж. Причината е ескалиращ във времето конфликт между двама съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, той е нападнал с винкел жертвата си. Трупът на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията. 91-годишният мъж има двама сина. Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста.

Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години.

Разкрито е още едно убийство, случило се вчера вечерта в кв. "Аспарухово". Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Вследствие на нанесения побой жената е починала. Двамата са се запознали преди няколко месеца в социална мрежа.

На мъжа е повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин. Има данни за криминални регистрации.