Адвокатският съвет в Пловдив разпространи становище, в което изразява категорично несъгласие с изразените позиции от Иван Гешев, кандидат за следващ главен прокурор, относно негово изявление за разделението на властите.

Становището е изпратено до Висшия съдебен съвет и до Висшия адвокатски съвет.

Адвокатите от втората по големина в страната колегия заявяват, че е напълно неприемливо кандидат за главен прокурор да има разбирания за същността на адвокатската професия и за фигурата, и за положението на адвоката, различни от залегналите в Конституцията.

Те подчертават, че противно на направените внушения от зам.-главният прокурор в това интервю, "българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която осъществява функциите си изцяло в рамките, разписани от закона", се казва в становището на Адвокатския съвет в Пловдив.

Прокурорската колегия на ВСС загрижена от негативната кампания

Прокурорската колегия на ВСС загрижена от негативната кампания

Негодуват от медии, които петнят Гешев, прокурори и следователи пред обществото

Адвокатите отбелязват, че именно съвместната професионална работа на адвокатурата и магистратите е гаранция за спазването на закона и на правата на гражданите.

От пловдивската адвокатска колегия припомнят също, че "основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си".

Пловдивските адвокати апелират Висшият съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, да вземе предвид коментарите му във въпросното интервю.

Прокуратурата зове ВСС да я защити от медийни атаки

Прокуратурата зове ВСС да я защити от медийни атаки

Припомнят, че имат подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници

Те настояват още Висшият адвокатски съвет да заяви изрична и отговорна позиция - дали той притежава качествата за поста на обвинител № 1.

Те припомнят на кандидата за главен прокурор, че според Закона за адвокатурата се предвижда правото на адвоката да бъде приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и съдействие.

Такова уважение и съдействие на адвоката се дължи от съда, органите на досъдебното производство, административните органи и другите служби в страната, посочват още адвокатите в становището си.

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор
Обновена

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат, за да не разделя двете колегии на съвета

Адвокатският съвет в Пловдив изтъкват още, че е несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност, да се представя доказателства с цел да се внущи виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда за съответното деяния.

Според тях това грубо подрива авторитете на съдебната власт и засяга правата на обвиняемите.

В Пловдив протестират срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

В Пловдив протестират срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Недоволстващите са се събрали пред Окръжната прокуратура в града

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор.

„Правосъдие за всеки“ настоява за промяна в процедурата за избор на главен прокурор

„Правосъдие за всеки“ настоява за промяна в процедурата за избор на главен прокурор

Хиляди извикаха: "Гешев е позор!"

Междувременно от Камарата на следователите излязоха с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

Месец преди да бъде номиниран самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

От "Правосъдие за всеки" също проведоха протест пред Съдебната палата с искане за отмяна на номинацията на Гешев и промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор. Хиляди извикаха: "Гешев е позор!" Миналата седмица пред ВСС се проведе протест, организиран от "Демократична България" срещу неговата номинация.

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение