От "Правосъдие за всеки" настояват за промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор.  В тази връзка са внесли в Народното събрание мотиви и предложения за промени в съответната част на Закона за съдебната власт.

Те изразиха недоволството на пореден многоброен протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Този път недоволството се премести пред Съдебната палата. Начело с "Правосъдие за всеки", подкрепени от гражданското сдружение "БОЕЦ" и още няколко организации застанаха зад следователя Бойко Атанасов с предложение той да е новият наследник на Сотир Цацаров. Граждани стартираха подписка в подкрепа на кандидатурата му.

Припомняме, че по-рано днес се проведе заседание на Висшия съдебен съвет, на което стана ясно, че заместникът на главния прокурор е единствената номинация на магистратите.

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор
Обновена

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат, за да не разделя двете колегии на съвета

Бойко Димитров, член на Националния съвет на "Да, България" обаче не смята, че след като Гешев е единствена кандидатура, той ще бъде избран за главен прокурор. За news.bg той заяви, че гражданите виждат проблеми и в личността, и в действията на прокурор Гешев.

Гешев беше и говорител и наблюдаващ прокурор по някои знаменити дела като делото КТБ. Там случайно или не някои видни политици бяха изпуснати от цялата връзка с фалита на банката, въпреки че се знаят много добре техните връзки с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, подчерта Димитров.

По думите му друг такъв случай се оказва и ареста на кметицата на район Младост в София Десислава Иванчева. Димитров изтъкна не само показността, а въобще резултатите с тези дела, с които заместникът на главния прокурор се занимава. Трябва да бъдат издигнати кандидати, които отговарят на високите изисквания за поста, което ние не го виждаме, посочи Димитров. При всеки избор трябва да има конкуренция по думите му, затова и той смята, че е абсурдно да се прави процедура само с един кандидат.

Димитров е на мнение, че има не малко качествени прокурори, за съжаление и в прокуратурата действа принципът на отрицателния подбор, така че нагоре да се издигат тези, които са най-послушни и верни на системата, която стои зад тях, допълни той.

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Иван Гешев усеща подкрепата на професионалната общност

Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение

С този плакат искам да кажа, че доколкото модерната държава е базирана на принципа на разделение на властите, виждаме го в текст на Монтескьо, но видяхме и как този принцип беше фрапантно отречен от кандидата за главен прокурор. Това мнение изрази Димитър Атанасов. С плаката в ръце той настоя да изровим от гроба Монтескьо и да го сложим него за главен прокурор , който би бил по-полезен за България от един днешен българин", убеден е той.

За съжаление на фона на настоящата политическа класа не успява дори да щръкне, защото е обикновен неподготвен зависим човек, който е гарант на политиците, че няма да влязат в затвора.

Единствената възможност за управляващата политическа класа да остане на свобода е да имаме неработещо правосъдие, категоричен е той.

Ако Сотир Цацаров беше прокурор в пълнотата на функциите си, нямаше да подкрепя настоящата номинация на Иван Гешев и нямаше именно той да бъде негов заместник, отбеляза той.

Протестът протече при засилени мерки за сигурност. Протестиращите тръгнаха на шестие към Министерски съвет и Народното събрание. Улиците са блокирани. 

Бойко Атанасов вярва, че изборът на нов главен прокурор не е предизвестен

Бойко Атанасов вярва, че изборът на нов главен прокурор не е предизвестен

Съдебната реформа трябва да започне

От "Правосъдие за всеки" подчертават, че след като правосъдният министър Данаил Кирилов се е отказал да номинира кандидат за нов главен прокурор, това показало, че изборът на нов главен прокурор се е превърнал в "безалтернативно задължително назначение на предварително договорен единствен кандидат." 

Те подчертават, че по този начин президентът ще бъде задължен с подписа си само да потвърди назначението, дори при факта, че избор не е имало.

Според тях така изпълнената процедура по номинации е абсолютно порочна, недемократична, непрозрачна и в противоречие с духа и смисъла на Конституцията и Закона.

Според организацията депутатите не са се интересували как членовете на тази колегия са преценили нравствените и професионални качества на Гешев, въпреки, че тези хора реално представляват вас във ВСС.

Екимджиев счита избoра на Гешев за предрешен и притеснителен

Екимджиев счита избoра на Гешев за предрешен и притеснителен

Адвокатът е сред подписалите искането ВСС да провери етичните и професионални качества на единствения кандидат

От "Правосъдие за всеки" настояват да се предложат изменения в Закона за съдебната власт, с които да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор, за да може закона да се допълни с правото и на други лица да излъчват кандидатури.

След това искат да се даде срок за започване на нова процедура, която да бъде отворена и прозрачна по номинации на кандидати за следващ главен прокурор.

Иван Гешев излъчи опасни послания, заяви адвокат, поискал проверка на качествата му

Иван Гешев излъчи опасни послания, заяви адвокат, поискал проверка на качествата му

Гешев не бил срещу разделението на властите, убеждава спецпрокурор