Има опасност да рухне цялата сграда на демокрацията. За това предупреди главният прокурор Иван Гешев по време на официалното откриване на Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет.

Кандидатите за поста са трима - Бойко Атанасов, Петко Петков и Наталия Василева Стаменова, като един от тях ще стане следовател във ВСС.

Гешев обясни, че освен основната задача, която е избор на следовател във ВСС, отново настъпва моментът, в който освен тази основна задача, на този човек ще се падне отговорната задача да защитава независимостта на следователите и интересите на институцията. "Едва ли съм специален, защото съм само гост. Не съм специален, защото тук виждам освен колеги, но и хора, които мога да нарека приятели, с които сме започнали да работим още в професионалната ми кариера като следовател", припомни си Гешев.

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие е юридическа катастрофа

По думите му всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт

Всички с вас преживяхме през годините заедно всички законодателни експерименти, които някои наричат реформи и които по същество целели закриването и ограничаване правомощието на следствието. Резултатът от тези експерименти бил проблеми в правосъдието и за хората. Тази щета била малка само защото цялата правосъдна система продължавала да работи въпреки всички създадени ѝ трудности, посочи Гешев.

В един момент, когато следствието стана част от прокуратурата, то я промени, а прокуратурата промени следователите. Цялата институция е доста по-силна и стабилна, отколкото преди години, изтъкна главният прокурор.

Ние сме една от последните институции, които сме стабилни, и сме последната преграда между българските граждани и престъпността. Без правосъдие няма държава и ние се справяме много добре, каза Гешев.

"Доскоро смятах, че думи като върховенство на правото, правова държава, разделение на властите са общоприети клишета, за които трябва да се кажат на определено събитие, но интересно е как в последните 2 години разбираш, че това са реални ценности, върху които се гради съвременната държава и демокрацията ни - един от стълбовете, които трябва да защитаваме", отбеляза обвинител номер едно.

Гешев е сигурен, че ще бъде избран правилният следовател, за да защитава колегите си, независимостта, правата на институцията и българските граждани. Ние се оказваме последния страж на законността и съм сигурен, че вие ще продължите по начина, по който през последните години и ще излезем по-силни, по-обединени и по-успешни, каза още Иван Гешев.

219 делегати се регистрираха в Общото събрание на следователите за избор на член на ВСС.