"Щом мафията и олигарсите така яростно ме атакуват, значи прокуратурата си върши добре работата. Обсъждал съм тази тема и с премиера." Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за вестник "24 часа".

Една от темите на разговор беше решението на Конституционния съд, че правосъдния министър може да поиска оставката на главния прокурор. Според Гешев това оборва клишетата, че главния прокурор е недосегаем.

Обвинител номер едно добави, че не се притеснява от това какво ще внесе Надежда Йорданова във ВСС. Той подчерта, че в рамките на една година това е третия опит за отстраняване на главния прокурор. Иван Гешев се надява този път да има и юридически аргументи, а не само политически мотиви. Той добави, че в последните 2 години е най-проверявания човек в страната.

КС единодушно: Министърът може да иска оставката на Гешев

КС единодушно: Министърът може да иска оставката на Гешев

Решението е прието единодушно с 10 гласа

Друга тема, която Иван Гешев засегна бе разпитът на премиера Кирил Петков в прокуратурата. Той сподели, че е задължение на всеки български гражданин ако има данни за извършено престъпление да уведоми съответните органи, независимо дали е премиер или обикновен човек. Главният прокурор подчерта, че това не е пиар акция или институционен натиск.

Иван Гешев уведоми, че прокуратурата вече работи по случай по представените от министър-председателя материали. Той призова за взаимодействие между институциите, защото ако това не се случи, няма да бъдат постигнати резултатите, които българските граждани очакват.

Иван Гешев изрази готовност отново да се срещне с Кирил Петков, както и всички представители на държавата, с които е свързана работата на прокуратурата. Главният прокурор сподели, че е постигнато съгласие с премиера за нуждата от активно сътрудничество между изпълнителната и съдебната власт.

Главният прокурор заяви, че не е на този пост, за да се харесва на някой, а за да работи в интерес на хората. Той допълни, че единственият враг на прокуратурата е престъпността. Иван Гешев изтъкна, че е притеснен от негативната тенденция в борбата с престъпността и е споделил опасенията си пред Европейския парламент.

Кирил Петков влезе с 19 имена в прокуратурата

Кирил Петков влезе с 19 имена в прокуратурата

Не го намирам като натиск, а като излишен пиар