Главният прокурор Иван Гешев обвини служебният министър на правосъдието Крум Зарков, че не предлага законодателство, което да отговаря на ръста на различните форми на престъпност, съобщава БНР.

По негови думи акцентът на Министерството на правосъдието в момента е да се внесе закон, който по същество представлява извънредно законодателство.

"Какво означава да внесеш закон за четири човека - процедура, която е различна, отколкото за останалите български граждани за наказателно преследване. Или дискриминация, или привилегия - едно от двете, но и двете Конституцията не ги допуска", подчерта обвинител номер едно по време на откриващата среща по проект "Информиране - разследване - защита: противодействие на насилието срещу жени", която се проведе в Националната следствена служба (НСлС).

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

Тези промени не изчерпват съдебната реформа

Той заяви, че насърчава ентусиазма на министъра на правосъдието в борбата му с българската прокуратура или за въвеждане върховенство на закона в България по начина, по който го разбира.

Гешев обаче изтъкна, че би насърчил и това Зарков да се заеме с реалните проблеми пред българските граждани и народа.

Припомняме, по-рано правосъдният министър заяви, че повторно одобреният от служебния кабинет проект за промени в Закона за съдебната власт, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, не противоречи на Конституцията.

На първо гласуване: Правна комисия прие механизъм за контрол на главния прокурор

На първо гласуване: Правна комисия прие механизъм за контрол на главния прокурор

Текстовете на НПК минаха с с 12 гласа "за", 1"против" и 8 "въздържал се"