Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подкрепят междуинституционалния диалог. Той призова и за спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите.

Гешев отправи думите си в началото на заседанието на Пленума, посветен на приемането на Позиция на ВСС за институционална реакция в отговор на "безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт от последните дни", съобщиха от прокуратурата.

Президентството отказва спор за медийното правосъдие на Гешев

Президентството отказва спор за медийното правосъдие на Гешев

Това заявиха от прессекретариата на президента в отговор на туита на главния прокурор

По думите на главния прокурор приемането на декларацията не е подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата. Той нямало да участва в гласуването и в дебата, защото се явява страна в случая, но призова членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дебата.

"Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност", каза Иван Гешев.

Д-р Николай Михайлов: С действията си Гешев застраши кариерата на Борисов

Д-р Николай Михайлов: С действията си Гешев застраши кариерата на Борисов

Протестите са в процес на компрометиране отвътре

След кратък дебат, предложената от Прокурорската колегия декларация, бе приета с гласовете на 12 от членовете на ВСС.

Припомняме, декларацията на Прокурорската колегия от 13 юли 2020 г. гласи:

"Висшият съдебен съвет призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, проява на държавническа отговорност и зачитане върховенството на закона.

Отправяме апел за отстояване разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти".

Съдийската колегия на ВСС е против въвличането й в конфликта с прокуратурата

Съдийската колегия на ВСС е против въвличането й в конфликта с прокуратурата

ВСС призова за мирен и цивилизован диалог между институциите

Позицията бе подкрепена от 12 от членовете на Висшия съдебен съвет, а 5-ма гласуваха "против". Личният си вот аргументираха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административне съд - Георги Чолаков и членовете на ВСС - Атанаска Дишева, Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Георги Кузманов, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Позицията на ВСС е ден след като главният секретар на президента Димитър Стоянов отправи шест реторични въпроса към главния прокурор Иван Гешев. 

Въпросите на Стоянов, насочени към държавното обвинение, са продължение на лаконичния отговор по-рано през деня от президентската институция. На упрека на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа Туитър, че държавният глава Румен Радев подкрепя бегълци от правосъдието.

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар". Такава позиция изразиха от прессекретариата на президента по повод публикацията в "туитър" на главния прокурор Иван Гешев.

Дни по-рано при безпрецедентна акция на прокуратурата, прокурори и тежко въоръжени спецполицаи влязоха в администрацията на държавния глава Румен Радев на 9 юли 2020 г.