Политическият натиск намалява потенциала на правоохранителните органи и възпрепятства тяхното нормално функциониране. Тази позиция изрази главният прокурор на България Иван Гешев, който заедно с неговите заместници проведе среща с делегация от групата на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) в Европейския парламент. Срещата бе по инициатива на евродепутатите и се състоя в Съдебната палата в София.

Гешев изрази притеснение за състоянието на съдебната власт, но евродепутатите го успокоиха, че България не е единствената държава членка на ЕС, в която политици се месят в дейността на съдебните органи. В същото време депутатите от групата на ЕКР подкрепиха независимостта на българската прокуратура.

На срещата бяха обсъдени и актуалните предизвикателства пред върховенството на правото в страните от ЕС, както и сигурността в региона в контекста на войната в Украйна. Акцент в разговорите бе поставен върху усилията на българските правоохранителни органи за намаляване на миграционния натиск и нуждата от солидарни усилия в опазването на външните граници на ЕС от незаконен трафик.

Бе засегната и темата с разкритите случаи на шпионаж в полза на Русия, като евродепутатите приветстваха усилията на прокуратурата. Иван Гешев пък подчерта, че руските хибридни атаки в България се проявяват и под формата на кибератаки, политическо и медийно влияние.

По въпросите, свързани с отстояването на върховенството на правото, ръководството на Прокуратурата на Република България потвърди готовността си за продължаване на диалога с представители на Европейския парламент.

Гешев иска съдействие от американски конгресмени заради упадък на борбата с руските хибридки

Гешев иска съдействие от американски конгресмени заради упадък на борбата с руските хибридки

При участие на форум, организиран от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс