Главният прокурор Иван Гешев е запознал американски конгресмени с борбата на българската прокуратурата с влиянието и работата на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите. Това съобщават от прокуратурата за участието на главния прокурор в дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се е провела под егидата на в Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Форумът се организира от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс, а участие са взели взел и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и действащи и бивши членове на Камарата на представителите, представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други. Сред гостите е бил и Роберто Монтела, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Главният прокурор е във Вашингтон за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, която ще се проведе на 2 февруари.

Иван Гешев е посочил серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, на база на които са отзовани повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.

Иван Гешев е говорил и за дейностите на разузнавателните служби, извън класическите по шпионаж, които използват разнородни средства за зловредно влияние като политическа корупция, хибридни атаки, употреба на медии, разпространяване на фалшиви новини и кибератаки. Като пример е дал действията отпреди три месеца на руската хакерска група KillNet. Гешев е заявил, че прокуратурата засича все по-често опити за заобикаляне на санкциите спрямо РФ чрез трансфер на криптовалути. От прессъобщението на прокуратурата не става ясно дали главният прокурор е дал пример с оглед разследването, което започна у нас преди седмици спрямо компанията Nexo.

Велизар Шаламанов: България е завладяна от руската пета колона

Велизар Шаламанов: България е завладяна от руската пета колона

България е блокирана да има редовно правителство

Иван Гешев е посочил, че в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. В тази връзка главният прокурор се е обърнал към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите като ги призова за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите. "За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни", е декларирал Иван Гешев.

WSJ: В България руски шпиони са предавали тайни на НАТО с методите на Студената война

WSJ: В България руски шпиони са предавали тайни на НАТО с методите на Студената война

Събирали данни за НАТО, ЦРУ, Украйна, конфликта в Нагорни Карабах...

Главният прокурор Иван Гешев е поздравил конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на дискусията. Главният прокурор е връчил на членовете на Конгреса и плакети на Прокуратурата на Република България.