Всичко е нормално, но когато се насочим към това да дадем справедливост на българските граждани, в един момент олигарсите стават жертви. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Те ли са жертвите? Защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са? Как така всички станаха жертви? Как така всички богати хора се страхуват? Толкова страхливи милиардери. Как става така? Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците. Липсват половин милиард лева", подчерта Гешев.

"Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за някого, независимо каква позиция заема", коментира още главният прокурор.

Васил Божков: Чувствам се застрашен

Васил Божков: Чувствам се застрашен

Жена му била арестувана

На въпрос за твърденията на бизнесмена Васил Божков, че съпругата му е арестувана, Гешев заяви, че не е запознат с подробности за разследването.

Той подчерта, че ще направят всичко възможно да приберат Божков. "Ще направим всичко възможно, за да не се страхува, включително да му осигурим психологическа помощ в хода на работата", допълни още главният прокурор.

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Това пишат в позиция от "Нове холдинг"

Главният прокурор разясни и защо е отклонил искане за среща с президента Румен Радев, както и с бизнесмена Валентин Златев.

"Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-си от едно лице, вероятно същия Митко, на когото вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен", посочи Гешев. 

Припомняме, че вчера прокуратурата съобщи, че преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по делото даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Тя се отнася до имунитета на държавния глава.

"Аз не се срещам с олигарси", коментира още Иван Гешев. "Обаждане имах и от - Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора, подчерта той. 

Гешев е категоричен, че го интересуват проблемите на хората и работата на прокуратурата е да ги решава. 

Във връзка с мащабната акция срещу ало-измамници в Разградско, Гешев поясни, че през 2019 г. е отчетен спад на този вид престъпления с 60%. От октомври до края на 2019 г. е регистрирана само една телефонна измама, докато преди бяха по 10-15 на ден, добави главният прокурор.

"Обещах на българските пенсионери да реша проблема с телефонните измами. Ако ние не можем да се справим с този проблем, какво друго да се направи в тази държава", допълни още Гешев.